Dialog între epoci. „Barock, ba Romantic”, concert susținut de Camerata Chișinău la Ateneul Român

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Cultură
Ateneul Român din București va găzdui un concert extraordinar susținut de Asociația Camerata Chișinău. Sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru, orchestra va crea un dialog între epoci - „Barock, ba Romantic”. Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău și va avea loc pe 1 aprilie.
31.3.2025 15:46
31.3.2025 15:54
Deschide md
Cultură

Între structura riguroasă a barocului și intensivitatea expresivă a romantismului târziu, ajungând la titlul „Barock, ba Romantic”, concertul prezintă lucrări din acest contrast fascinant. 

În repertoriul artiștilor este inclusă muzica de Bach, Haydn, Webern, Dvorak:

- C.P.E.Bach - Simfonia în Sol major Wq. 182/1 (H.657);

- J. Haydn -Concertul pentru violoncel în Re major Hob. VIIb/2, Op. 101;

- A. Webern- Langsamer Satz în Do minor (versiunea pentru orchestră de coarde);

- A. Dvorak- Serenada pentru coarde în Mi major Op. 22 (B.52).

Protagonistul serii va fi violoncelistul Constantin Borodin care va aduce la viață Concertul în Re major de Haydn. 

„Acest concert este foarte important pentru valorificarea relației dintre București și Chișinău, cultura fiind cea care unește, iar muzica un limbaj universal de comunicare”, menționează ICR.

Asociația Camerata Chișinău este formată dintr-un grup de tineri muzicieni care sunt în continuă căutare de exprimare profesională. Camerata Chișinău a fost relansată în anul 2021 la inițiativa Direcției Generale de Cultură și Patrimoniu a Primăriei Municipiului Chișinău.

Este compusă din 30 de tineri și talentați muzicieni, absolvenți și studenți ai prestigioaselor academii de muzică din Chișinău, București, Cluj, Kiev, Moscova și Finlanda. Prin profesionalism și energie, aduc un suflu nou muzicii de cameră, îmbinând tradiția cu inovația artistică.

Printre artiștii cu care a colaborat se numără: Alexandru Tomescu, Alexandra Tîrșu, Alex Lau, Cristina Goicea, Ilian Gârneț, Valentina Nafornița, Răzvan Popovici, precum și dirijorii: Cristian Spătaru, Stiven Huang și Dumitru Goia.  

Dirijorul Cristian Spătaru s-a născut la Chișinău, unde a început să studieze muzica la vârsta de8 ani. În anul 2013 s-a stabilit la Viena, absolvind Compoziția cu Michael Jarell, apoi Dirijat orchestral cu Mark Stringer și Dirijat coral cu Alois Glassner la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. În iunie 2021 și-a susținut examenul de dirijor de orchestră cu distincție, dirijând o piesă de George Enescu în Sala de Aur a Musikverein din Viena.

Printre realizările sale se numără Premiul II la Premio Guido Cantelli 2022 și Premiul pentru cel mai bun dirijor român obținut de două ori la ediția a X-a și a XI-a a Concursului Internațional de Dirijat „Jeunesses Musicales”, în 2019și în 2021.  În 2022 a debutat ca dirijor de operă cu Evgheni Oneghin la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Începând cu stagiunea 2024 este numit director artistic și dirijor permanent la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău. 

Violoncelistul Constantin Borodin s-a născut la Chișinău, începând studiul violoncelului la vârsta de șase ani. A absolvit studiile de licență și de masterat la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa distinsului profesor Marin Cazacu. A studiat apoi la Conservatorul Regal din Ghent și la Universitatea de Arte din Berlin. A obținut Premiul I și Premiul Special al Ambasadei Franței la Concursul "Mihail Jora" (București, 2019), Premiul III la Concursul Internațional "Domenico Gabrielli" (Berlin, 2021)și Premiul II la Concursul Internațional "George Enescu" (București, 2022). Constantin Borodin este membru al Orchestrei Naționale Române cu care a concertat pe scenele din București, Sinaia, Sofia, Milano, Aix-en-Provence, Berlin, Linz, Graz, Viena, Dobiaco, Paris, etc. 

Evenimentul este organizat de Asociația Camerata Chișinău împreună cu Centrul European al Artiștilor Basarabeni.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md