Cum vor beneficia moldovenii de pachetul de 250 mln. euro oferit de UE. Recean: Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați pornesc ajutoarele
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Premierul Dorin Recean a venit cu detalii privind pachetul de ajutor în valoare de 250 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Potrivit lui, scopul final este să avem furnizare stabilă de gaz și energie electrică, dar și stabilitate și previzibilitate a prețurilor, ca să nu fim sub șocul constant al tarifelor.
4.2.2025 11:25
4.2.2025 11:27
Tudor Ioniță
Politic
Potrivit lui, ajutorul pe termen mediu pentru populație, în valoare de 250 de milioane de euro este destinat pentru:
- compensații la energie electrică pentru toată populația Republicii Moldova până în decembrie 2025. Fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro.
- Tot din acest ajutor, pe termen mediu, vor fi oferite compensații pentru afaceri de 15 milioane de euro suplimentar la ajutorul prevăzut de Guvern, ce va permite compensarea a 50% din costurile suplimentare la energie pentru sectorul agroalimentar.
- Cu un buget de 20 de milioane de euro va fi acoperită în totalitate creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială (școli, grădinițe, spitale, centre sociale etc) afectate de scumpire.
- 50 de milioane de euro vor fi oferiți pentru finanțarea proiectele de eficiență energetică care se implementează prin programele Satul European, ODA și eco-voucher.
De asemenea, Dorin Recean a vorbit și despre partea de investiții în reziliența și independența energetică a Republicii Moldova. Este vorba despre un plan de acțiuni pentru următorii 2 ani, care include eficientizarea energetică a clădirilor, creșterea ponderii energiei regenerabile, soluții de stocare a energiei, finalizarea liniilor de interconectare. Până în 2030, Guvernul își propune să avem minim 30% din producție de energie verde.
”Kremlinul a creat o problemă umanitară, acum partenerii europeni vin să o rezolve. Pachetul oferit de UE ne va permite să continuăm acordarea compensațiilor, să evităm o criză umanitară și să investim în securitatea energetică a Republicii Moldova. Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați europeni deschid brațele și pornesc ajutoarele. Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană ca să asigurăm independența definitivă a întregii țări de șantajul gazului rusesc” a spus premierul Dorin Recean.
Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Cele mai deschise