Ucraina comemorează 39 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Ucrainenii au adus un omagiu echipelor de curăţare la cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, la Cernobîl, într-o ceremonie la Pripiat, în nordul Ucrainei, relatează Euronews, citat de News.RO.
27.4.2025 14:38
27.4.2025 14:38
Deschide md
Externe

La Pripiat, un oraş fantomă, se afla Centrala Nucleară Cernobîl.

Angajaţi ai centralei, colegi ai victimelor, supravieţuitori, rudele lor şi reprezentanţi ai Guvernului au asistat la o ceremonie, sâmbătă, care a marcat 39 de ani de la catastrofa de la 26 aprilie 1986.

Participanţii au depus flori la monumentul dedicat ”lichidatorilor” - personalul civil şi militar care a fost expediat să înlăture consecinţele - şi au păstrat un moment de reculegere.

În cursul ceremoniei, premii de stat şi distrincţii onorifice au fost remise lichidatorilor catastrofei de la Cernobîl, dar şi celor care au participat la o intervenţie după un atac rus cu dronă - la 14 februarie 2025 -, care a atins noul înveliş.

Forţe ruse au cucerit zona Cernobîl în primele zile ale invaziei ruse, însă forţe ucrainene au eliberat-o în primăvara lui 2022, îndepărtând o ameninţare nucleară.

Militari ruşi au ocupat ”zona de excludere” din jurul Centralei avariate Cernobîl timp de cinci săptămâni şi probabil au fost expuşi unor radiaţii.

Sâmbătă, ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale, Svetlana Grinşuk, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei care au rămas la instalaţie în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia.

”Azi (sâmbătă), aş vrea să profit de această ocazie pentru a mulţumi persoanelor care au rămas la locul de muncă la 24 februarie 2022. În pofida pericolului, în pofida faptului că viaţa şi sănătatea lor erau ameninţate în mod direct, ei au asigurat funcţionarea centralei şi întreprinderilor esenţiale menţinerii radioprotecţiei nu doar a Ucrainei, ci a întregului continent european”, a declarat ea.

Potrivit datelor oficiale sovietice, 31 de persoane au murit din cauza efectelor imediate ale radiaţiei după catastrofa de la 26 aprilie 1986, iar aproximativ 8,4 milioane de persoane au fost expuse radiaţiilor în Belarus, Rusia şi Ucraina.

Accidentul s-a soldat cu 43 până la 4.000 de morţi, potrivit unor rapoarte ale agenţiilor ONU publicate în reviste ştiinţifice, iar potrivit altor analize, nepublicate în reviste de ştiinţă, cu mult mai mulţi morţi.

Evaluatrea consecinţelor acestei catastrofe este încă imposibilă.

Un nor radioactiv uriaş a atins treptat toate colţurile lumii.

În prezent, pe o rază de 30 de kilometri în jurul Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl există în continuare o zonă de excludere.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md