Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor


Solicitată de agenție, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Puşcaşu, a subliniat că este important ca cetățenii să mențină curățenia și efectueze lucrările de igienizare a mormintelor cu grijă, evitând aprinderea vegetației uscate și a deșeurilor.
„Resturile vegetale și gunoiul trebuie depozitate doar în spațiile special amenajate pentru colectarea acestora. Nu lăsați coroanele și florilore artificiale nesupravegheate în apropierea surselor de foc. Lumânările și tămâia trebuie aprinse doar în suporturi incombustibile. La fel, este important să supravegheați copiii și să nu le permiteți joaca cu focul deschis, în special lângă obiectele inflamabile”, a spus Liliana Pușcașu.
De asemenea, în lăcașele de cult, lumânările și candelele trebuie utilizate doar în locuri sigure, ferite de materialele combustibile.
„Instalațiile electrice pentru iluminat sau încălzire nu trebuie suprasolicitate. Bisericile și mănăstirile trebuie dotate cu mijloace primare de stingere a incendiilor. Totodată, se recomandă evitarea aglomerației în timpul slujbelor religioase, iar căile de evacuare trebuie menținute libere”, a afirmat Liliana Pușcașu.
La fel, parcarea mijloacelor de transport personale în apropierea lăcașelor de cult este interzisă, pentru a nu bloca accesul echipajelor de urgență.
În situații de risc sau de urgență, cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat Serviciul 112.
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi și mâine Paștele Blajinilor, zi în care sunt pomeniți cei răposați. De Paștele Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele celor apropiați, le aduc în ordine, preoții oficiază slujbe de pomenire, după care rudele oferă pomeni de sufletul morților.

