Coreea de Sud: Poliţia blochează parlamentul după decretarea legii marţiale
Preşedintele susţine că măsura este menită să protejeze ţara de "forţele comuniste nord-coreene", dar ea pare să vizeze de fapt opoziţia majoritară în parlament şi pe care preşedintele o acuză de "activităţi antistatale", scrie Agerpres.
Anunţul surprinzător survine după ce Partidul Democrat (PD), care are majoritate în Adunarea Naţională (parlamentul de la Seul), a aprobat fără sprijinului formaţiunii de guvernământ a preşedintelui Yoon, Partidul Puterii Populare (PPP), un buget pentru anul 2025 cu numeroase reduceri de cheltuieli, plus moţiuni pentru destituirea procurorului general şi a şefului Curţii de Conturi, instituţie care monitorizează modul în care sunt cheltuite fondurile publice.
În urma decretării legii marţiale, activitatea parlamentului şi a partidelor politice a fost interzisă, a indicat, citind din decretul de impunere a legii marţiale, comandantul însărcinat cu aplicarea acesteia, generalul Park An Su, care este şeful Statului Major.
Sunt interzise şi demonstraţiile, grevele, mitingurile care "incită la dezordine socială", precum şi toate acţiunile care neagă sau încearcă să înlăture "sistemul democratic liberal", iar mass-media trece integral sub Comandamentul Legii Marţiale, se mai arată în decretul ce avertizează că persoanele care-l încalcă pot fi arestate fără mandat.
Liderul Partidului Democrat, Lee Jae-Myung, a declarat că el consideră această lege marţială drept "ilegală" şi a chemat populaţia să se adune în faţa parlamentului, anunţând că merge şi el acolo. Manifestanţi deja protestează în faţa clădirii legislativului, unde parlamentarii au votat între timp o moţiune de invalidare a legii marţiale.
Statele Unite au transmis că "urmăresc îndeaproape situaţia" din Coreea de Sud şi că se află în contact cu guvernul de la Seul, potrivit unui comunicat difuzat de un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.