Cine este Mihail Kavelașvili, fostul fotbalist ales președinte al Georgiei. A devenit cunoscut pentru atitudinea sa împotriva Vestului
El urmează să îi succeadă președintei proeuropene Salome Zurabișvili, care refuză, însă, să se retragă. Legitimitatea noului președinte a fost contestată și în stradă. Mii de oameni s-au strâns în fața parlamentului din Tbilisi, scrie Digi24.RO.
În vârstă de 53 de ani, Mihail Kavelașvili este cunoscut, mai ales, pentru cariera sa de fotbalist. A jucat timp de 20 de ani pentru naționala Georgiei și pentru cluburi internaționale, inclusiv pentru Manchester City. La câțiva ani după ce și-a încheiat cariera sportivă, a intrat în politică.
În 2016 a fost ales pentru prima dată în Parlament, iar din 2022 are propriul partid, o formațiune desprinsă din partidul prorus Visul georgian. Critic extrem de dur al Occidentului, Kavelașvili se opune vehement drepturilor minorităților sexuale Fostul fotbalist a fost, de asemenea, unul dintre autorii controversatei legi de inspirație rusă care impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini.
Ceremonia de învestire este așteptată pe 29 decembrie. Președinta în exercițiu, prooccidentala Salome Zourabișvili, a anunțat că nu va ceda funcția până ce nu vor fi organizate alegeri prezidențiale, în acord cu miile de oameni care protestează în fața Parlamentului pentru a contesta votul.
Unii și-au adus diplomele universitare, în timp ce alții au fluturat steagul Uniunii Europene.
- Alegerile prezidențiale de astăzi nu pot fi legitime pentru simplul fapt că alegerile parlamentare au fost falsificate și, practic, un parlament nelegitim nu poate alege un președinte legitim.
- Nu există nicio posibilitate să avem un președinte cu doar 9 ani de studii. Am studiat nopțile și am lucrat de la 15 ani. Mihaeil Kavelașvili nu este președintele nimănui.
- Ceea ce vedem astăzi este o pură trădare a voinței georgiene, a voinței poporului, a valorilor poporului georgian și a valorilor occidentale. Alegerile de astăzi reprezintă dorința clară a sistemului de a aduce Georgia la rădăcinile sovietice.
Mihail Kavelașvili a fost votat de un colegiu electoral cu 300 de locuri care, în 2017, a înlocuit alegerile prezidențiale directe. A fost singurul candidat. după ce opoziția a boicotat votul și s-a retras din Parlamentul pe care îl consideră ilegitim.