151 de incendii și 9 decese de la începutul anului. IGSU face apel la responsabilitate în utilizarea surselor de încălzire
Pompierii atenționează că aprinderea sobelor cu substanțe și lichide ușor combustibile, precum benzina sau petrol, este interzisă. Totodată, sobele nu trebuie să fie supraîncălzite, iar materialele ușor inflamabile trebuie să fie îndepărtate de la sobă.
Salvatorii îndeamnă oamenii să verifice funcționalitatea canalelor de ventilare și să asigure o ventilație adecvată și sistematică a încăperilor. Pentru a preveni emisiile de gaze periculoase, focul în sobă pe timpul nopții trebuie să fie stins.
Aparatele electrice, și anume reșourile, căminele, climatizoarele, pătura, plăpumile și saltelele electrice, trebuie să fie achizitionate din magazine specializate, având toate certificatele necesare și să nu prezinte defecțiuni.
Suprasolicitarea rețelelor electrice sau utilizarea simultană a mai multor consumatori poate provoca un scurtcircuit. Oamenii sunt îndemnați să nu acopere sursele de încălzire electrice, iar pe timpul nopții acestea trebuie să fie neapărat decuplate de la priză.
Instalațiile alimentate cu gaze trebuie să fie montate într-un loc sigur și să fie verificate periodic. Încăperile în care funcționează astfel de instalații trebuie ventilate corespunzător.
În cazul în care oamenii optează pentru utilizarea buteliilor de gaz, IGSU reamintește că acestea trebuie păstrate exclusiv în exterior, într-o cutie metalică, departe de încăperi. De asemenea, este interzisă utilizarea buteliilor sau furtunurilor defecte.
Potrivit IGSU, de la începutul anului 2025, au fost înregistrate 151 de incendii, în urma cărora 9 persoane și-au pierdut viața.