Zborul Azerbaijan Airlines, prăbușit la 25 decembrie, ar fi fost doborât de o rachetă din sistemul de apărare Pantsir-S1 al Rusiei
Atunci, 38 de persoane și-au pierdut viața și alte 29 au fost rănite, transmite Digi24.ro.
Sistemele de război electronic au fost desfășurate împotriva aeronavei azere atunci, în timp ce aceasta se apropia să aterizeze la Groznîi, ceea ce a dus la defecțiuni grave ale sistemelor sale de control înainte de prăbușirea aeronavei lângă aeroportul Aktau din Kazahstan, a relatat AnewZ, citând sursele sale.
Potrivit AnewZ, anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
Azerbaidjanul vrea ca Rusia să-și asume responsabilitatea
Surse diplomatice din Azerbaidjan au declarat pentru AnewZ că Baku refuză să permită ca acest caz să fie „mușamalizat” și rămâne hotărât în cererea sa de asumare a responsabilității din partea Rusiei.
Aceasta include sesizarea instanțelor internaționale în cazul în care Moscova refuză să își asume responsabilitatea pentru tragedie.
Ce au spus azerii din primul moment
La o zi după accident, surse guvernamentale azere au declarat pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines în Aktau.
Potrivit surselor, racheta a fost trasă asupra zborului 8432 în timpul activității aeriene a dronelor deasupra Groznîi, iar schijele au lovit pasagerii și echipajul de cabină, explodând lângă aeronavă în timpul zborului.
Surse guvernamentale au declarat pentru Euronews că aeronavei avariate nu i s-a permis să aterizeze pe niciun aeroport rusesc, în ciuda cererilor piloților pentru o aterizare de urgență, și i s-a ordonat să zboare peste Marea Caspică spre Aktau, în Kazahstan.
Potrivit datelor, sistemele de navigație GPS ale avionului au fost bruiate pe întreaga traiectorie de zbor deasupra mării.
La trei zile după prăbușire, într-o adresare către națiune, președintele azer Ilham Aliyev a declarat:
„Putem spune cu toată claritatea că avionul a fost doborât de Rusia. (…) Nu spunem că acest lucru a fost făcut intenționat, dar a fost făcut”.
Trei cereri pentru Rusia
La acel moment, pe 29 decembrie, Aliyev a declarat că Baku a făcut trei cereri Rusiei în legătură cu prăbușirea.
„În primul rând, partea rusă trebuie să prezinte scuze Azerbaidjanului. În al doilea rând, trebuie să își recunoască vina. În al treilea rând, să pedepsească vinovații, să îi tragă la răspundere penală și să plătească despăgubiri statului azer, pasagerilor răniți și membrilor echipajului”, a subliniat Aliyev.
Aliyev a menționat că prima cerință a fost „deja îndeplinită” atunci când președintele rus Vladimir Putin și-a cerut scuze la 28 decembrie.
Putin a calificat accidentul drept un „incident tragic”, deși nu a recunoscut responsabilitatea Moscovei.
În aceeași zi, guvernul Kazahstanului a declarat pentru Euronews că a decis să trimită înregistratoarele de zbor ale aeronavei în Brazilia pentru a ajuta la dezvăluirea completă și fără echivoc a faptelor legate de tragedie – o mișcare care indică faptul că Kazahstanul și Azerbaidjanul sunt aliniate în căutarea lor pentru o anchetă transparentă.