STEAM și inteligența artificială: provocări și oportunități pentru educație
Integrându-le în metodele de predare, educația poate evolua astfel încât să răspundă mai bine nevoilor actuale ale elevilor și să fie în armonie cu progresul tehnologic.
Subiectul a fost discutat în cadrul conferinței municipale cu participare internațională: STEAM și IA: Sinergia Pedagogiei și Tehnologiei, transmite IPN.
Potrivit Angelei Cutasevici, vicepimar de Chișinău, la 24 ianuarie este marcată Ziua Internațională a Educației, iar tema din acest an este abordarea sincronizată dintre STEAM și inteligența artificială.
Potrivit Angelei Cutasevici, elevii deseori depășesc profesorii în competențele digitale și utilizarea instrumentelor de inteligență artificială.
E necesar ca și profesorii să cunoască ce oportunități oferă aceste instrumente și de ce sunt importante de implementat în procesul educațional.
Andrei Pavaloi, șef adjunct DGETS, consideră că responsabilitatea profesorilor este mare, iar când ei nu încearcă să persevereze și să meargă în pas cu schimbările din mediul academic, nu reușesc să facă față schimbărilor.
Totuși, inteligența artificială nu are cum să schimbe relațiile interumane și legătura inter-emoțională între profesor și elev.
Conform datelor UNESCO, doar 10% din școli și universități au în prezent planuri cadru cu privire la utilizarea inteligenței artificiale, doar 10 țări au dezvoltat programe de dezvoltare a instrumentelor de inteligență artificială pentru profesori la nivel național ca și competențe obligatorii.
Paralel, tot mai multe țări impun restricții privind utilizarea inteligenței artificiale, telefoanelor mobile în sălile de clase și utilizarea lor în anumite condiții.