140 de judecători au părăsit sistemul în ultimii ani. Maia Sandu: Cetățenii trebuie să decidă dacă continuăm lupta pentru justiție sau ne dăm bătuți

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
140 de judecători au părăsit sistemul în ultimii patru ani, iar majoritatea au avut probleme de integritate. Declarația a fost făcută de președintele R. Moldova, Maia Sandu, în plenul legislativului.
17.4.2025 11:12
17.4.2025 11:12
Igor Liubec
Politic

Potrivit șefului statului, în acest an, în cadrul alegerilor parlamentare, cetățenii vor trebui să decidă dacă R. Moldova va continua lupta pentru justiție sau se va da bătută și va reveni la situația anterioară.

Nu pot să nu menționez reforma justiției. Sunt multe voci care critică această reformă. Recunosc că și așteptările mele legate de rezultatele acestei reforme au fost mai mari. În același timp, consider că am făcut pași importanți pentru a avea o justiție independentă care să facă dreptate. Nu există soluții magice de a repara o justiție defectă de multă vreme, nu o poți face nici într-o zi, nici într-un an. Dar există acțiuni care ne pot duce acolo. Și anume astfel am acționat”, a spus președintele.

Maia Sandu a menționat că după sistemul judecătoresc, urmează curățarea sistemului procuraturii.

În ultimii patru ani, din sistemul judecătoresc au plecat 140 de judecători. Nu zic că toți au avut probleme de integritate, dar cei mai mulți au avut. Din aceștia, o sută de judecători au plecat în 2023-2024, perioadă în care a avut loc evaluarea externă extraordinară. Curățarea sistemului continuă și următoarea e Procuratura. Instituțiile statului devin mai puternice în a apăra interesul național”, a adăugat ea.

Președintele a precizat că statul a oprit schemele de delapidare și a reușit întoarcerea unor proprietăți furate de oligarhi – un exemplu fiind Aeroportul internațional Chișinău, care a fost întors statului, iar în 2024 a avut un număr record de pasageri și venituri care ar urma să fie investite în extinderea infrastructurii.

Sunt anumite rezultate. În același timp vedem în continuare decizii judecătorești care sunt imposibil de înțeles. Vedem situații în care dosare importante stau blocate pe mesele procurorilor. Încrederea în justiție încă trebuie recâștigată. În acest context întrebarea rămâne deschisă, iar cetățenii în acest an vor trebui să decidă dacă noi ca societate continuăm lupta pentru justiție, sau ne dăm bătuți și revenim la situația anterioară în care politicienii și corupții din justiție făceau o singură echipă”, a conchis ea.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md