Paștele la moldoveni. Tradiții și obiceiuri

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Sărbătoarea Paștelui la moldoveni este despre credință și respectarea tradițiilor și obiceiurilor. De la pregătirea copturilor pascale și vopsitul ouălor, până la sfințirea coșurilor în noaptea de Înviere, tradițiile de Paște rămân a face parte din cultura moldovenilor.
19.4.2025 16:04
19.4.2025 16:04
Deschide md
Social

Creștinii obișnuiesc să meargă la slujba de Înviere, care are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. La miezul nopții, credincioșii își aprind lumânările cu Focul Haric, simbol al luminii lui Hristos care a biruit moartea.

După ce se cântă „Hristos a Înviat din morți!”, creștinii înconjoară biserica de trei ori și continua liturghia pascală. La finalul slujbei de Înviere, le sfințesc bucatele din coșuri.

Din noaptea Învierii și până la sărbătoarea Înălțării Domnului, creștinii se salută cu „Hristos a Înviat!” și răspund cu „Adevărat a Înviat”. Acest salut simbolizează bucuria Învierii Domnului.

Ouăle vopsite, în special cele roșii, sunt un simbol al Paștelui ortodox și semnifică sângele lui Hristos vărsat pentru omenire. Ciocnitul ouălor este alt obicei specific dimineții de Paște. Persoana mai în vârstă începe să ciocnească oul altei persoane spunând: „Hristos a Înviat!”. Tot așa fac și ceilalți, până la cel mai mic membru al familiei. Se spune că cel al cărui ou rămâne întreg va avea noroc tot anul.

Altă tradiție spune că în diminețile de Paște membrii familiei trebuie să-și spele fața cu apă în care au fost puse monede, un ou roșu și unul alb. Oul roșu semnifică sănătatea, iar cel alb – puritatea. Monedele din apă reprezintă norocul și bogăția.

Gospodinele pregătesc masa de Paște cu bucate tradiționale. Printre cele mai răspândite feluri de mâncare se numără bucatele din carne de miel, pasca cu brânză și cozonacul.

Se spune că de Paște este bine de purtat haine noi, ca simbol al reînnoirii sufletului și trupului. Această tradiție înseamnă renunțarea la vechile obiceiuri și a adoptării unui nou început. Purtarea hainelor noi are o însemnătate mare, deoarece Iisus a înviat îmbrăcat în haine albe noi.

Paștele la moldoveni îmbină credința cu tradițiile populare, care sunt transmise cu grijă din generație în generație. Prin păstrarea acestor tradiții, creștinii își exprimă respectul față de valorile strămoșești și identitatea culturală.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md