VIDEO // Premieră la Spitalul „Timofei Moșneaga”! Un bărbat în stare gravă, cu ciroză hepatică, a fost salvat printr-o procedură nouă
Potrivit unui comunicat al reprezentanților Spitalului, chirurgii endovasculari au aplicat o nouă metodă, minim invazivă de „șunt porto-sistemic transjugular intrahepatic, prescurtat TIPS (Transjugular Intrahepatic Portosystemic Shunt)”.
Conform medicilor, astfel de intervenție minim invazivă a fost efectuată în țară pentru prima dată. Bărbatul era diagnosticat cu ciroză hepatică decompensată.
„Bărbatul a ajuns la spital în stare gravă. Pacientul a fost abordat de o echipă multidisciplinară: Catedra Chirurgie nr.2, Clinica Gastroenterologie și Hepatologie, iar intervenția a fost efectuată de chirurgii endovasculari ai SCR ”Timofei Moșneaga”. Până în prezent, astfel de cazuri au fost soluționate prin intervenție chirurgicală clasică, „deschisă”, însă operația prezenta riscuri majore pentru pacienți. Intervenția minimal invazivă și sigură pentru pacient a fost posibilă datorită utilajelor performante și a specializării medicilor în domeniul radiologiei intervenționale”, se menționează în comunicat.
„Simptomul principal al acestui pacient era ascita – acumularea într-o cantitate mare de lichid în cavitatea peritoneală, o complicație a cirozei hepatice decompensate. Aplicarea TIPS-ului permite descreșterea presiunii în sistmeul portal, și în cele din urma descrește ascita”, ne explică profesorul universitar, șeful Clinicii Gastroenterologie și Hepatologie, Eugen Tcaciuc.
„Tehnic, intervenția constă în conexiunea endovasculară minimal invazivă a două sisteme vasculare: sistem portal și sistemul cav inferior, care în mod normal nu comunică direct, doar prin intermediul ficatului, care este un filtru natural al organismului. Dacă ficatul este ”bătut”, atunci aceste sisteme încep să funcționeze anormal. Noi formăm un canal și unim aceste sisteme, astfel micșorând presiunea, care se generează în urma acestei maladii în sistemul portal”, relatează șeful Cabinetului chirurgie endovasculară, Barat Sorin.
Din echipa chirurgicală, care a efectuat operația fac parte: Barat Sorin – șef Cabinet chirurgie endovasculară, Manica Ștefan – medic chirurg endovascular, Ciocârlan Andrei – medic anesteziolog, Cojușneanu Angela – asistentă de operație, Lilia Batrîncea – asistentă de anestezie.
Potrivit informațiilor oferite de responsabilii de la Spital, pacientul a fost externat la domiciliu în stare satisfăcătoare și acum se află în lista de așteptare pentru transplantul hepatic. Intervenția a fost achitată totalmente de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).