Un bloc al Centralei de la Cuciurgan s-a oprit din cauza bombardamentelor din Ucraina. Cresc achizițiile din România
Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan. Oficialul a făcut apel la cetățeni să economisească energia electrică, în special în orele de vârf, pentru a reduce povara asupra sistemului energetic, transmite IPN.
Constantin Borsan a explicat că al treilea bloc al Centralei de la Cuciurgan și-a sistat activitatea din cauza bombardamentelor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, iar deficitul de energie este acum preluat din România.
„Dimineața, între 07:00 și 11:00, și seara între, 18:00 și 22:00, sunt cele mai mari prețuri și acesta este un element care pune presiune financiară asupra noastră. Este un element pe care trebuie să-l gestionăm și am venit cu campania de informare și cu apelul să consumăm rațional energia, mai ales în orele de vârf, ca să reducem această presiune și pe infrastructură, dar și pe potențialul impact financiar”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
Energocom a semnat recent un contract cu Nuclearelectrica din România. Acesta permite achiziționarea energiei electrice la un preț plafonat de 80 de euro pentru un MWh, o valoare semnificativ mai mică decât prețul fluctuant de pe bursă, care poate atinge și la 200 de euro pentru un MWh.
„Noi avem încheiat contractul cu Nuclearelectrica în baza unei ordonanțe de urgență. Este un sprijin valoros al poporului și Guvernului României pentru că putem beneficia de un preț plafonat de 80 euro pentru un MWh. Este mai scump decât oferă astăzi MGRES, 61 de euro per MWh, dar este mult mai ieftin decât la bursă”, a remarcat secretarul de stat al Ministerului Energiei.
Potrivit contractului, în perioada 1 ianuarie-31 martie, Energocom va achiziționa de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă, 100 MW bandă (24 de ore din 24). Acesta fiind un volum de aproape 3 ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom procură 30 MW. Potențialul de creștere este de până la 120 MW bandă.