„Problemele la care multă lume nu se gândește”. Oleg Serebrian, despre cele mai sumbre scenarii în cazul în care Transnistria rămâne fără gaze

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Приднестровье
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a dezvăluit în emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, scenariile cele mai sumbre în cazul în care malul stâng al Nistrului rămâne complet fără gaze rusești și a menționat localitățile care ar putea fi cele mai afectate de criza energetică.
18.12.2024 7:30
18.12.2024 11:42
Deschide md
Приднестровье

„Cel mai prost scenariu cu putință este să nu mai fie deloc gaz. Adică, din cele 5,7 milioane de metri cubi care ajung în momentul de față în regiunea transnistreană și din care se produce și energia electrică, achiziționată ulterior de malul drept, să nu ajungă nimic sau să ajungă doar 2,5 milioane, suficient doar pentru producția de energie electrică și consumul de gaz pentru raioanele din stânga Nistrului”, spune Oleg Serebrian.

Deși scenariul în care în regiunea transnistreană să nu mai ajungă gaz deloc este mai puțin probabil, trebuie luat în calcul, a subliniat el, deoarece efectele asupra malului stâng, dar și asupra celui drept ale Nistrului, ar fi considerabile.

„Trebuie să o luăm în calcul, pentru că ea lovește în concetățenii noștri de pe malul stâng, dar și în concetățenii noștri de pe malul drept sau de pe teritoriile aflate sub autoritatea constituțională a Chișinăului: cele 11 comune, administrate de Chișinău, depind în totalitate de Tiraspoltransgaz. Adică, rețelele lor sunt astfel configurate încât gazul ajunge doar de acolo și asta este o problemă pentru că sunt localități foarte mari”, a spus el.

„Opt comune depind de rețelele electrice din partea stângă a Nistrului. Apar multe probleme tehnice la care poate multă lume nu se gândește. Am vorbit cu primarii, am avut audieri parlamentare unde au fost prezenți și primari din câteva localități pe care le-am menționat. Probleme legate de încălzire, bunoară, din grădinițe, instituții medicale, sistemele cărora sunt doar pe gaz și care pot avea probleme tehnice, pot fi afectate de frig.”

Vicepremierul a confirmat că Republica Moldova are de unde procura energie electrică în cazul în care Centrala de la Cuciurgan nu va avea gaz pentru a produce electricitate pentru malul drept, „însă apar alte probleme logistice”.

„Poate că una dintre cele mai mari probleme este cea a energiei electrice, a prețului, dar și a volumelor. În această iarnă vedem că volumele necesare de energie electrică nu prea sunt în jurul nostru. Efectele războiului se fac resimțite: Ucraina a suferit foarte mult, sistemul electroenergetic a fost una dintre țintele preferate ale bombardamentelor rusești”, e explicat oficialul.

Recent, a fost afectată și avariată rețeaua electrică de înaltă tensiune care leagă Ungaria de Ucraina, a relatat el, subliniind că încă o sursă potențială a fost grav afectat.

„Capacitățile nu sunt atât de mari pe cât se crede. Nu este vorba doar de sursă și de preț, ci și de coridoarele logistice, coridoarele de acces, spre Republica Moldova. Sunt multe elemente care trebuie luate în calcul”, a explicat Serebrian.

Scenariul ca Transnistria să rămână fără gaze devine tot mai real în condițiile în care, pe 16 decembrie, Gazprom nu a rezervat gaz pentru Transnistra în Conducta Transbalcanică.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md