Ucraina vede un „semnal puternic” în amenințarea lui Trump cu sancțiuni și taxe vamale împotriva Rusiei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Ucraina a salutat joi declarația noului președinte american Donald Trump în care acesta a amenințat că va impune noi sancțiuni și taxe vamale Rusiei dacă aceasta nu încheie în scurt timp un acord de pace cu Ucraina, relatează Reuters.
23.1.2025 17:51
23.1.2025 17:51
Deschide md
Внешние
Salutăm cu adevărat astfel de mesaje puternice din partea președintelui Trump și noi considerăm că el va fi învingătorul. Considerăm de asemenea că avem o șansă în plus de a obține o nouă dinamică în eforturile diplomatice de încheiere a războiului”, a spus ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga în timpul unei dezbateri la forumul economic mondial de la Davos, transmite Agerpres.

Vorbind la același forum la o conferință asupra viitorului Ucrainei, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut că, în urma declarației lui Trump despre posibilitatea impunerii de noi sancțiuni Rusiei, statele europene cele mai refractare față de menținerea sancțiunilor împotriva Moscovei ar putea „schimba direcția”.

Ea a făcut astfel aluzie mai ales la Ungaria, al cărei premier, Viktor Orban, se opune prelungirii sancțiunilor europene contra Rusiei în lipsa unei validări a acestora de către Trump.

Într-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth Social, noul președinte american a cerut miercuri Rusiei să încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, altfel riscă taxe vamale și noi sancțiuni din partea SUA.

Dacă nu faceți o „înțelegere”, iar aceasta în curând, nu voi avea de ales decât să pun un nivel ridicat de Taxe, Tarife și Sancțiuni pe tot ce vinde Rusia către SUA, și diverselor alte țări participante”, a scris Trump în acea postare, la finalul căreia pare să facă referire la țările care susțin Rusia în războiul cu Ucraina, precum Iran sau Coreea de Nord, fără însă a le preciza.

Rămâne însă în continuare neclară abordarea pe care o va avea Trump față de războiul ruso-ucrainean, inclusiv față de continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina.

El a spus mereu că dorește să discute cu președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt rapid acestui război, deplângând numărul uriaș de victime din ambele tabere, dar nu a avansat până în prezent nicio soluție concretă și a fost ambiguu și inconsecvent în declarații.

După ce a criticat în campania electorală receptivitatea fostului președinte Joe Biden de a oferi ajutorul cerut de Zelenski, Trump ia acum în calcul continuarea acestui ajutor, dar nicio decizie nu a fost încă anunțată.

O eventuală sistare a ajutorului militar american pentru Ucraina ar putea forța această țară să încheie o pace în condiții nefavorabile cu Rusia, aliații europeni neavând potențialul de a compensa ajutorul american, aceasta o mare temere a Kievului.

Noul secretar de stat american, Marco Rubio, a apreciat că pentru o soluție negociată a războiului în Ucraina este nevoie de concesii ale ambelor părți.

El a subliniat că principala problemă a armatei ucrainene nu este insuficiența finanțării, ci insuficiența efectivelor de luptă, și a considerat nerealistă atât posibilitatea ca Rusia să ocupe toată Ucraina cât și cea a eliberării teritoriului ucrainean ocupat de armata rusă.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md