Veronica Mihailov-Moraru, discuții cu delegația CSM din România despre digitalizarea sistemului judiciar din R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
La Ministerul Justiției a avut loc o întrevedere între ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din România – secția pentru judecători, directorul Institutului Național al Magistraturii (INM) și reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova.
23.1.2025 20:09
23.1.2025 20:09
Cristina Vlah

În cadrul discuțiilor, accentul a fost pus pe consolidarea schimbului de experiență între părți, independența judecătorilor și responsabilitățile acestora.

Veronica Mihailov-Moraru a subliniat importanța cooperării dintre cele două consilii și a evidențiat prioritățile strategice.

„Consolidarea independenței judecătorilor rămâne o prioritate în contextul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Reformele inițiate în cadrul foii de parcurs privind statul de drept, Planul Național de Aderare și Growth Plan reprezintă o oportunitate de a întări încrederea cetățenilor în actul de justiție. Digitalizarea sistemului judiciar, o prioritate a ministerului în 2025, este un subiect pe care aș vrea să discutăm. Noul cadru de cooperare stabilit în octombrie 2024, prin semnarea Planului comun de acțiuni cu Ministerul Justiției din România, oferă un fundament solid în acest sens”, a menționat ministrul justiției din R. Moldova.

Demnitarul a propus organizarea unui atelier comun între membrii Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova și cei ai Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, idee inspirată din practicile discutate în vizita oficială din aprilie 2024 în România.  

Claudiu-Marian Drăgușin, membru al CSM România și președinte al delegației, a salutat continuarea  dialogului între cele două consilii. Acesta s-a arătat interesat de experiența CSM pe mai multe paliere, inclusiv cea care ține de gestionarea bugetului.

„De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a evidențiat nevoia de a îmbunătăți calitatea formării inițiale a judecătorilor și de a crește atractivitatea programelor Institutului Național al Justiției. Părțile au convenit să includă în politicile publice ale ambelor țări, schimburile de experiență între audienți și judecători. Delegația română s-a arătat interesată de modelul de reglementare a activității parajuriștilor din Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Din delegația României au făcut parte judecători membri ai CSM, directorul INM și reprezentanți ai aparatului CSM. Din partea Republicii Moldova au participat membrii CSM și echipa Ministerului Justiției.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
No items found.
Подпишитесь на
Deschide.md