Trei polițiști, condamnați pentru corupție. Vor trebui să scoată din buzunare 1 milion de lei
Cei trei și-au primit sentința pe 26 decembrie 2024, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Polițiștii au fost găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de corupere pasivă prevăzută de art. 324 alin. (2) lit. b) și c) din Codul penal.
Despre acest lucru ne informează Procuratura Anticorupție, care anunță că procedura penală a fost pornită în mai 2022 de către Centrul Național Anticorupție, în urma unui autodenunț.
„Conform probelor prezentate în instanță, cei trei ofițeri de patrulare ar fi cerut și primit de la un șofer suma de 400 de euro pentru a nu întocmi un proces-verbal de contravenție. Acesta ar fi dus la aplicarea unei amenzi de 25 000 de lei și la evacuarea vehiculului în parcarea specializată. Incidentul contravențional ar fi avut loc cu două săptămâni înainte, întrucât șoferul nu ar fi oprit la semnalul polițiștilor, iar vehiculul său se afla în orientare pe teritoriul Republicii Moldova”, ne spun acuzatorii de stat prin intermediul unui comunicat.
Urmărirea penală a durat 5 luni, iar procesul de judecată mai bine de 2 ani, inculpații nerecunoscându-și vinovăția.
„Instanța a recunoscut inculpații vinovați de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și i-a condamnat astfel: doi dintre ofițeri au primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de probă de 3 ani, amendă de 350 000 de lei și interdicția de a ocupa funcții publice timp de 8 ani. Cel de-al treilea ofițer, acuzat de complicitate, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de probă de 2 ani, amendă de 300 000 de lei și interdicția de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 7 ani.
În vederea asigurării executării pedepsei cu amendă, a fost menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor condamnaților, iar din contul acestora, în folosul statului, a fost confiscat solidar echivalentul sumei de 400 de euro”, se mai arată în comunicat.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Este de notat faptul că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, atâta timp cât vinovăția sa nu este constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.