Tiraspolul refuză ajutoarele pentru cetățenii din stânga Nistrului. Maia Sandu: „Trebuie să fim solidari”
„Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare a ajutorului umanitar. Aici mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare, deci vom vedea cum se vor desfășura lucrurile. Autoritățile fac totul ca să ușureze situația”, a spus președintele.
Totodată, Maia Sandu a dat asigurări că localitățile de pe malul drept al Nistrului vor fi asigurate, achizițiile au fost făcute pentru tot sezonul de încălzire. Președintele a subliniat că Rusia a provocat conflictul transnistrean și a continuat să îl alimenteze pe durata a zeci de ani.
„Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație, a susținut regimul timp de trei decenii și astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60 de procente mai mic decât salariul mediu pe malul drept. E clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar”, a afirmat Maia Sandu.
Președintele a îndemnat cetățenii să fie uniți și solidari: „Trebuie să rămânem uniți, trebuie să fim solidari, trebuie să avem încredere în noi și să avem încredere în Republica Moldova. La fel, este foarte important sa folosim cât mai rațional resursele energetice”, a spus Maia Sandu.
Situația energetică din R. Moldova a fost discutată astăzi de președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian. Președintele a menționat că concernul rus Gazprom nu își onorează obligațiunile contractuale pe motivul unei datorii care nu există. Acest fapt a fost demonstrat de auditul internațional.
Concernul rus Gazprom a notificat Compania „Moldovagaz„ că începând cu 1 ianuarie 2025 va sista livrările de gaze naturale în R. Moldova. Premierul Dorin Recean a dat asigurări că autoritățile sunt pregătite să gestioneze orice situație de criză și a condamnat tacticile Rusiei de șantaj energetic. De asemenea, Recean a mai spus că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie a Gazprom-ului. internațional”.