Păziți-vă de escroci! Peste 1000 de infracțiuni cu tehnologii informaționale au fost înregistrate în acest an
Potrivit datelor anunțate de ofițerii INI, fraudele cu investiții includ de regulǎ: tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede și scheme piramidale, unde victimele sunt atrase prin publicitatea sponsorizată de pe rețelele de socializare sau apeluri telefonice cu utilizarea aplicațiilor de mesagerie rapidă.
„În vederea atragerii interesului persoanelor de a investi în platformele fantomă, infractorii răspândesc pe rețelele de socializare, în mod special „Facebook” și „Instagram”, clipuri video create cu ajutorul inteligenței artificiale, folosind secvențe audio, foto și video trucate, ale demnitarilor de stat, politicienilor sau persoanelor cunoscute publicului larg.
Aceleași persoane apelează victimele, comunicându-le că îi pot ajuta în restituirea banilor pierduți”, ne atenționează oamenii legii.
În acest context, Poliția Republicii Moldova atenționează cetățenii să nu se lase pradă escrocilor și să nu ofere informații personale, bancare sau detalii din familie - către necunoscuți. De asemenea, înainte de a comunica cu necunoscuții, cetățenii trebuie să se asigure că ceea ce li se spune sunt informații oficiale. Pentru asta este nevoie de a verifica la instituțiile oficiale orice informație.
Vă propunem în continuare să vedeți câteva exemple de escrocherii online, de care ar trebui să vă feriți: