Ministerul Energiei, despre livrarea curentului după 1 ianuarie: Pe malul drept al Nistrului vom mobiliza toate sursele interne de producere
Totodată, instituția precizează că pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf, vedeți graficul atașat.
La CET-uri mai există rezerve pentru a crește capacitatea de producere, constată Ministerul Energiei, care a specificat că au fost identificați potențialii furnizori ai energiei.
„Încă 100 MW deja au fost contractați de către Energocom de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă din România la preț plafonat. Alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom. Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 MW în bandă”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.
Precizăm că de 1 ianuarie, R. Moldova s-ar putea confrunta cu o criză de energie în urma refuzului Ucrainei de a procura gaze naturale din Rusia și neonorarea de către Gazprom a obligațiilor contractuale față de R. Moldova. Cele mai afectate de această criză ar urma să fie raionale din estul R. Moldova. Autoritățile au dat asigurări că nu vor admite o catastrofă umanitară în stânga Nistrului.