Mihai Isac: Rusia va folosi fără milă moldovenii ca pioni în războiul împotriva Vestului. Sprijinul României și UE este esențial pentru R. Moldova
„Lăsând la o parte orice fantezii geopolitice ale unor cercuri de la Chișinău, trebuie să fie clar că Federația Rusă va folosi fără milă cetățenii Republicii Moldova ca pioni, la fel cum a procedat în alte regiuni. Celor care susțin apropierea de Rusia, le recomand să privească situația din Nagorno-Karabah și să observe câți armeni au mai rămas acolo” a declarat Isac.
Potrivit lui, în acțiunile sale subversive împotriva R. Moldova, Rusia exploatează acele probleme economice pe care chiar ea le-a creat.
„Să ne amintim embargourile nesfârșite împotriva vinului și a fructelor. Dacă vă mai amintiți, de fiecare dată când pro-rușii vorbesc despre apropierea de Federația Rusă, ar trebui să le arătăm imagini cu acele mere zdrobite de buldozere, mere culese cu mult efort și suferință de către cetățenii din Republica Moldova” a mai subliniat analistul politic.
Mihai Isac a subliniat că Republica Moldova ar fi fost demult un stat falimentar fără sprijinul direct al Uniunii Europene și, mai ales, al României.
„Aici, sprijinul României este esențial, iar Republica Moldova își datorează reziliența economică, juridică, informațională și de securitate acestui suport. De multe ori, însă, acest sprijin nu este comunicat public de către autoritățile de la București, iar această lipsă de comunicare strategică ar trebui să dea de gândit atât la Chișinău, cât și la București” a mai notat expertul.
Astfel, pentru a contracara retorica rusă, autoritățile trebuie să le explice cetățenilor cine le sunt adevărații prieteni, cine le repară drumurile și le finanțează construcția rețelelor de canalizare. Explicațiile date sunt necesare mai ales în urma rezultatului strâns înregistrat la referendum, consideră Isac, care califică votul împotriva referendumului ca pe „o jignire adusă celor care și-au sacrificat viața pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova. Nu am văzut aviația Federației Ruse să vină să salveze cetățenii din Republica Moldova”.
„Trebuie să se ducă din ușă în ușă, explicând cetățenilor, de exemplu celor din Comrat, că asfaltul din fața casei lor a fost turnat cu bani europeni, ori celor din Ungheni că apa în case le vine din județul Iași din România. Cetățenilor din trebuia să li se explice că taberele lor de vară sunt renovate cu fonduri din județul Vaslui. Trebuia să se explice locuitorilor din Bălți că atunci când au avut probleme cu infestări de dăunători, specialiștii din județul Botoșani, România, au venit să îi sprijine. Astfel de gesturi trebuie comunicate și trebuie oprite încercările de utilizare a altor forțe împotriva noastră” a conchis Mihai Isac.