Mihai Isac: Minunea din 3 noiembrie nu se va repeta la parlamentare. Guvernarea trebuie să găsească metode de a contracara Șoristanul finanțat de Rusia
„Alegerile parlamentare nu vor mai putea fi câștigate doar prin votul diasporei, și trebuie să înțelegem că ceea ce s-a întâmplat pe 3 noiembrie este o minune care nu se va mai repeta în 2025. Votul din 3 noiembrie nu a fost neapărat în favoarea doamnei Maia Sandu, ci un vot de protest împotriva imperialismului. 3 noiembrie nu este victoria PAS-ului, ci victoria locuitorilor R. Moldova, victoria opțiunii pro-europene în R. Moldova” a declarat Isac.
Totuși, Mihai Isac consideră că PAS nu a înțeles pe deplin acest mesaj de la alegători, având în vedere rezistența la schimbări care vine din interiorul partidului.
Analistul politic atrage atenția că PAS trebuie să ia în serios acest avertisment și să nu subestimeze importanța reformelor reale pentru a asigura susținerea electoratului în următoarele alegeri.
Potrivit lui, autoritățile trebuie să formeze o nouă strategie pentru combaterea a ceea ce a numit „statul paralel Șoristan” susținut financiar de Federația Rusă. În acest sens, guvernarea PAS trebuie să demonstreze că a înțeles cu adevărat greșelile făcute până acum și să se pregătească riguros pentru scrutinul următor, prin remanieri guvernamentale și o schimbare profundă la toate nivelurile.
Pentru asta, dar și pentru a pregăti terenul pentru o eventuală coaliție largă înaintea alegerilor parlamentare, guvernarea trebuie să încerce să discute cu alte partide pro-europene în contextul remanierilor guvernamentale.
„Rămâne de văzut însă dacă partidele de opoziție vor fi gata să se înhame la carul guvernării, pentru că acest pas ar însemna să deconteze, inclusiv din punct de vedere al imaginii, eșecurile unui guvern PAS de aproape patru ani. În acest moment nu cred că vreun partid serios din opoziție va accepta să împartă eșecul acestei guvernări cu PAS”, a declarat Mihai Isac.
Analistul politic sugerează că guvernarea ar putea coopta personalități din societatea civilă, subliniind că „cel mai bine ar fi ca aceștia să fie oameni care nu fac parte neapărat dintr-un partid politic”.
De asemenea, în opinia lui Isac, nu este suficientă doar demiterea unor miniștri, ci și o reîmprospătare a eșaloanelor doi și trei din cadrul structurilor guvernamentale. El a amintit că au existat probleme grave în procesul de vot, cu zeci de persoane de la Agenția Servicii Publice (ASP) ridicate de poliție și interogate pentru posibila lor implicare într-o schemă de fraudă electorală.
„La nivelul Inspectoratului de Poliție, există capacitatea de a documenta aceste acte de corupție politică, însă, în același timp, vedem o inactivitate a justiției”, a subliniat Isac, adăugând că „sunt probleme grave în justiție, indiferent cum am privi-o”.