Mecanism aprobat. Ajutor de stat pentru întreprinderile din ZEL-uri
Prin acest mecanism, statul va restitui până la 50% din valoarea investițiilor, sub formă de scutiri sau reduceri la plata impozitului pe venit. Astfel, întreprinderile ce au investit în Zonele Economice Libere până la 1 iulie 2024 vor depune o solicitare la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Ministerul sus-menționat este furnizor al acestui ajutor. Cei de la Minister vor analiza solicitarea și vor informa administrațiile ZEL-urilor despre eligibilitatea companiilor, iar administrațiile ZEL-urilor vor colabora direct cu companiile pentru aplicarea măsurilor de sprijin financiar.
„Scopul acestuia este de a reduce costurile companiilor care au realizat deja investiții semnificative în active corporale și necorporale precum: utilaje moderne, echipamente sau tehnologii de ultimă generație. Astfel, este susținută dezvoltarea afacerilor și crearea locurilor de muncă în regiuni strategice ale țării, prin atragerea mai multor investitori și a susținerea celor prezenți”, susțin autorii de proiect prin intermediul unei note de informare.
Implementarea acestui mecanism are un scop dublu:
Susținerea dezvoltării regionale. Zonele Economice Libere sunt poluri de creștere economică, care atrag investitori, crează locuri de muncă bine plătite și contribuie la revitalizarea regiunilor.
Apropierea de standardele europene. Acest mecanism reprezintă etapa finală în alinierea cadrului normativ cu privire la ajutorul de stat acordat rezidenților ZEL-urilor la normele UE.
Aprobarea acestui proiect este nu doar o cerință a angajamentelor internaționale, ci și posibilitatea de a transforma zonele economice libere în motoare de creștere economică pentru întreaga țară.
Bugetul alocat pentru aceasta este de 2 miliarde de lei pe următorii 10 ani.