Maia Sandu: Dezinformarea și corupția electorală au fost cele mai dăunătoare instrumente din războiul hibrid al Kremlinului asupra democrației noastre
„Democrația este supusă unui atac masiv la nivel global. Presiunile asupra presei nu au fost niciodată mai mari. Încrederea în media tradițională scade, în timp ce platformele digitale și influencerii domină audiențele.
Inteligența artificială și tehnologiile sunt folosite ca să amplifice dezinformarea, iar algoritmii netransparenți permit persoanelor rău intenționați să își promoveze conținuturile false. Veniturile din publicitate sunt în scădere, iar audiențele sunt tot mai fragmentate”, a menționat Maia Sandu.
Președintele a mai subliniat că jurnaliștii sunt nevoiți să echilibreze viteza cu acuratețea, să combată valuri de informații false și să caute mijloace prin care să atragă publicul tânăr și nu doar, într-o lume tot mai digitalizată. Pe fundalul acestor dificultăți fără precedent, presa din R. Moldova a răspuns cu exemple remarcabile de curaj și profesionalism.
„Anchetele și reportajele unor jurnaliști curajoși au expus în fața întregii lumi magnitudinea fenomenului de corupție electorală care s-a întâmplat la aceste alegeri. Natalia Zaharescu și Măriuța Nistor, și echipa de la Ziarul de Gardă– merită toată admirația noastră.
Le sunt recunoscătoare tuturor redacțiilor și jurnaliștilor care, zi de zi, fac știri, reportaje, emisiuni, investigații bazate pe fapte, și care oferă publicului o fereastră spre realitate”, a declarat Maia Sandu.
Șeful statului a mulțumit breslei jurnalistice pentru solidaritate atunci când transmit, sau retransmit investigațiile sau reportajele făcute de colegii din alte instituții media, astfel amplificând impactul investigațiilor și consolidând puterea jurnalismului de investigație într-o perioadă în care transparența și corectitudinea sunt mai necesare ca niciodată.
„Munca voastră este reflectată și în Indicele Libertății Presei, realizat de Reporters Without Borders, unde Moldova se află pe locul 31, în fața unor țări din Uniunea Europeană.
Din păcate, dezinformarea și falsurile rămân o primejdie gravă peste tot - așa cum am văzut, inclusiv, în cazul alegerilor din România.
Noi înțelegem rolul major al presei libere pentru păstrarea democrației și suntem dedicați creării unui mediu în care presa liberă să-și poată îndeplini acest rol. Fondul pentru subvenționarea mass-media este un exemplu. Noua lege la care se lucrează este un alt exemplu de efort pe care-l facem, pentru ca să creăm acest mediu”, a exemplificat Maia Sandu.
Demnitara a venit și cu un îndemn. Ea a rugat ca instituțiile media să depună efort comun în lupta împotriva dezinformării, și asta pentru că principala țintă de atac al dezinformării este integrarea europeană a R. Moldova.
„Cei care vor să ne întoarcă din drum dispun de resurse uriașe, investesc resurse uriașe pentru ca să denigreze Uniunea Europeană și pentru ca să sperie cetățenii. Am văzut cât de mare a fost impactul dezinformării în contextul referendumului. Iar noi trebuie să rămânem uniți pentru a proteja adevărul și pentru ca să putem continua acest parcurs, consemnat acum și în Constituția Republicii Moldova.
Fac un apel către redacții: investiți în jurnaliștii specializați în afaceri europene. Mai mult ca oricând, vom avea nevoie de profesioniști bine pregătiți – oameni care să scrie, să analizeze și să explice pe înțelesul tuturor ce înseamnă procesul de negocieri, ce înseamnă procesul de aderare la UE și care sunt beneficiile pentru toți cetățenii”, mai susține Maia Sandu.
Președintele i-a îndemnat pe toți să depună eforturi ca fiecare cetățean să înțeleagă ce înseamnă Uniunea Europeană - de la orașe până la cele mai mici sate, în română, în rusă și în alte limbi ale minorităților naționale.
„Mă adresez către toți reprezentanții presei, atunci când pregătiți articole și reportaje, să contribuiți la menținerea stabilității, a păcii sociale și a unității noastre, mai ales în condițiile în care intervențiile maligne și ostile urmăresc tot mai mult să ne dezbine și să ne monteze unul împotriva altuia.
Faptul că ingerințele în procesul electoral nu au reușit să deturneze rezultatul alegerilor vi se datorează și dumneavoastră. Alfabetizarea media a cetățenilor rămâne o sarcină pentru voi și pentru cei de la guvernare”, mai afirmă Maia Sandu.
Ea a salutat faptul că urmează să fie modificat Codul Deontologic al Jurnalistului și a punctat că jurnalismul onest este scutul democrației și al valorilor noastre comune.
„Să facem un front comun în apărarea democrației, pentru că doar împreună putem răspunde provocărilor acestor vremuri. Aveți tot sprijinul meu în această misiune. Eu vă mulțumesc pentru dedicare, curaj și profesionalism. Mult succes în continuare!”, a urat Maia Sandu tuturor jurnaliștilor.