R. Moldova este asigurată cu gaze în proporție de 80% din consumul total din sezonul rece

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Экономика
‍‍R. Moldova este asigurată cu gaze naturale în proporție de 80% din consumul total pe durata sezonului rece. Stocurile existente sunt suficiente pentru lunile decembrie și ianuarie, iar acum „Moldovagaz” urmează să facă achiziții pentru lunile februarie și martie.
3.12.2024 13:05
3.12.2024 13:05
Deschide md
Экономика

Datele au fost prezentate la discuțiile publice organizate de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe în contextul recentelor scumpiri la gazele naturale, transmite IPN.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că de achiziția gazelor se ocupă companiile, iar Guvernul și ministerul face demersurile necesare la nivel politic. Totodată, instrumentul prin care intervine executivul este acordarea compensațiilor în perioada rece a anului categoriilor vulnerabile.

Alexei Taran, unul dintre directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, s-a referit la structura prețurilor reglementate. Ponderea costului gazului natural este în jur de 75% și aceasta înseamnă că orice variație a prețului de achiziție influențează în mod direct necesitatea intervenției la prețurile reglementate.

Potrivit lui Alexei Taran, dacă nu se intervenea urgent și prompt, urma să se înceapă o acumulare de devieri sau de deficit tarifar din cauza devierilor negative.

Un alt risc este că intrăm în lunile de iarnă cu un volum mare de consum. Deci, orice diferență per metru cub la prețurile de achiziție urma să crească exponențial și din calculele noastre, doar la sfârșitul lunii decembrie urma să înregistrăm 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel, s-a impus necesitatea intervenției urgentă în prețuri pentru a stopa această cumulare”, a precizat Alexei Taran.

Președintele interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că  sunt achiziționate 563 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Aceste cantități acoperă lunile decembrie și ianuarie, ceea ce înseamnă o asigurare de 80% din întregul sezon rece. Mai sunt licitații la BRM („BRM East Energy”) pentru procurarea gazelor naturale pentru februarie. În paralel procură gaze pentru lunile martie și februarie, fiind necesară o cantitate de 163,4 milioane de metri cubi.

Potrivit lui Vadim Ceban, achiziția masivă a gazelor naturale a început în luna iulie, când cotațiile au fost cele mai mici.

Am trecut la strategia de achiziții lunare, pentru că pot apărea oferte. Însă aceste oferte nu puteau să apară mai devreme de șase luni. Dacă vorbim despre achizițiile pentru trimestrul patru, nu poți lansa achizițiile pentru acest produs. Nu poți obține prețuri începând cu luna mai, iunie. Cel mai potrivit timp a fost, în opinia noastră, iulie. Prețurile au fost convenabile și am lansat aceste achiziții. Da, într-adevăr este fluctuația foarte mare pe piață, volatilitatea foarte mare a fost anume în noiembrie. Lunile decembrie, ianuarie sunt acoperite. Urmează achiziții pentru luna februarie – 78 de milioane de metri cubi și 85,4 milioane cubi – pentru consumul din martie”, a mai menționat șeful interimar „Moldovagaz”.

Săptămâna trecută, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale până la 15,5 lei pentru un metru cub, cu 3,4 lei mai mult decât în prezent. Cu TVA, prețul ajunge la 16,74 lei. Prețurile ajustate au intrat în vigoare pe 1 decembrie.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md