Investiții de circa 18 milioane de lei din partea companiilor private pentru Rețeaua Școlilor Model
Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și Cercetării, pentru aceasta ministrul Dan Perciun s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor internaționale.
„Până acum, 13 companii private s-au angajat să contribuie cu 18 milioane de lei la modernizarea viitoarelor școli model, iar în prezent sunt în desfășurare negocierile cu alți potențiali susținători”, ne informează cei de la Minister prin intermediul unui comunicat.
Astfel, compania Huawei a donat echipamente performante pentru cinci școli, incluzând sisteme interactive de table inteligente, susținând astfel digitalizarea instituțiilor de învățământ. Această colaborare va continua și în anul 2025.
Kaufland a început renovarea blocului alimentar din Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei. Proiectul, care va fi finalizat în aprilie 2025, va include echipamente moderne pentru a asigura alimentația de calitate pentru elevi.
OTP Bank a proiectat trei biblioteci școlare, care vor deveni spații moderne de studiu și activități culturale, lucrările de renovare și dotare fiind programate pentru anul 2025.
Linella va renova stadionul Gimnaziului „Mihai Eminescu” din Telenești, transformându-l într-un loc destinat evenimentelor sportive și comunitare.
LuxprobaGrup a donat un autobuz pentru elevii din Liceul „Mihai Eminescu” din Căușeni, asigurând transportarea elevilor care vin la școală din alte localități ale raionului.
Mixbook va lansa în februarie 2025 un program de orientare în carieră în șapte școli model, pentru a familiariza elevii cu diverse profesii și oportunități.
Moldindconbank a elaborat proiectul tehnic pentru renovarea sălii de sport din Liceul „Ivan Vazov” din Taraclia, lucrările urmând să fie finisate în anul viitor.
MAIB va premia olimpicii naționali la disciplinele STEAM și va lansa un program de educație financiară pentru elevii din școlile model.
În 2025, DITA și Farmacia Familiei vor renova și dota cabinetele medicale din 10 școli model, proiectul urmând să includă și sesiuni de lecții despre sănătate.
Farmacia Felicia a furnizat în acest an dispensere și produse de igienă în cinci școli și va organiza instruiri cu specialiști în sănătate pentru elevi în 2025.
Moldcell a conceptualizat Creative Lab (parte a ecosistemului inovativ Laboratoarele Viitorului), creând un spațiu dedicat artelor digitale și producției multimedia, dotat cu tablete grafice softuri de editare. Profesorii vor beneficia de instruiri și sesiuni de la specialiștii programului universitar „Profesiile Viitorului”.
În 2024 Orange a conceptualizat Fablab Green (parte a ecosistemului inovativ Laboratoarele Viitorului) care e un spațiu destinat educației pentru sustenabilitate, dedicat implementării de proiecte verzi și inovative, care transformă modul în care se predau noțiunile ecologice și de economie circulară. Fablab Green va conține spații de compostare, senzori de mediu și spații avansate pentru agricultură verticală. În 2025 Laboratoarele Viitorului vor fi dotate și vor începe instruirile pentru a permite elevilor utilizarea acestora și elaborarea proiectelor.
Compania Starnet și-a propus să asigure școlile model renovate cu infrastructura necesară pentru acces la internet, astfel ca resursele digitale să poată fi integrate la lecții.
Totodată, Ministerul Educației și Cercetării a mobilizat 52 de milioane de euro de la partenerii internaționali pentru infrastructură și dotări în școlile model, urmând să atingă un total de 70 de milioane de euro până în 2027.
„Extinderea Rețelei Școlilor Model este nu doar un obiectiv național, ci și o oportunitate pentru partenerii privați de a contribui la un viitor mai bun pentru generațiile viitoare. Dorim să modernizăm educația și să creăm un impact semnificativ asupra comunităților locale”, a declarat ministrul Dan Perciun.
Rețeaua Școlilor Model face parte din Parteneriatul Național „Moldova pentru Educație”. Acesta este un proiect al Ministerului Educaţiei și Cercetării care va transforma câte o școală din fiecare raion al țării în instituție model.
Inițiativa este susținută de Banca Mondială, Uniunea Europeană, PNUD, UNICEF, USAID, Guvernul Poloniei, Norvegia, organizații internaționale, precum și de mai multe companii private.
Această inițiativă demonstrează importanța colaborării dintre sectorul public, privat și internațional în transformarea educației din Republica Moldova într-un factor de dezvoltare esențial.