Două state românești, o singură cultură. Liderii PNL România i-au comemorat, la Chișinău, pe marii poeți și artiști ai neamului

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
23.3.2024 11:05
Политические

Înalți demnitari de la București l-au comemorat astăzi, 23 martie, pe marele poet al neamului, Grigore Vieru, precum și pe renumiții artiști, legendele muzicii de la Chișinău, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Au venit astăzi, la Cimitirul de pe str Armenească: președintele Senatului român, Nicolae-Ionel Ciucă, alături de europarlamentarul Bogdan Rareș și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu. Oficialii din România au fost întâmpinați de fiul poetului, Călin Vieru, precum și de câțiva deputați din primul Parlament al R. Moldova.

Demnitarii au depus flori albe la mormintele acestor personalități și au ținut câte un minut de reculegere. La fel, a fost comemorat și primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur.

În semn de înaltă apreciere, Călin Vieru a oferit un cadou – o carte rară, niște înregistrări din viața și opera lui Grigore Vieru, precum și un manuscris al marelui poet. Nicolae Ciucă i-a mulțumit lui Călin Vieru pentru acest gest și a menționat că această carte va fi oferită Senatului României, unde va avea un loc de cinste.

„Am venit în R. Moldova în calitate de președinte PNL. Săptămâna viitoare, pe 27 martie, zi în care se sărbătorește Unirea Basarabiei cu România, se împlinesc 106 ani de la acest eveniment. Am venit astăzi să-i cinstim pe cei, care au trudit cu toată ființa lor și toată viața lor, pentru a păstra vie memoria evenimentului din 1918. Și consider că este important ca dincolo de acest gest de recunoștință pentru ceea ce au făcut acești oameni – să transmitem un mesaj către generația tânără și generația tânără să ducă mai departe ceea ce noi am trăit, văzându-i pe Grigore Vieru, pe soții Teodorovici. Sunt acțiuni simple, dar încăcate de relevanță, pentru că fiecare dintre noi în viață trebuie să ne păstrăm o verticalitate a idealurilor, când este vorba despre identitatea noastră națională”, a menționat Nicolae-Ionel Ciucă.

Liderul PNL România a mai spus că astăzi are planificată o întâlnire cu reprezentanții structurii teritoriale din R. Moldova a partidului și va discuta inclusiv despre obiectivul de accedere a R. Moldova pe parcursul său European.

Europarlamentarul Bogdan Rareș a subliniat că R. Moldova merită să fie membră a Uniunii Europene. „Este semnificativ și plin de trăire să începi ziua cu foarte multe acitvități, pentru a cinsti memoria unor oameni, care au contribuit decisiv la ceea ce este astăzi R. Moldova și care au avut un curaj extraordinar în momente de cumpănă. Desigur să-l cinstim pe Grigore Vieru este emoționant și sper să înțeleagă și tinerii ce a însemnat Grigore Vieru pentru cultură, pentru artă și pentru arta poetică de dincolo și dincoace de Prut”, a specificat Bogdan Rareș.

Referindu-se la importanța zilei de 27 martie, europarlamentarul spune că în acea zi va fi la Bruxelles și va avea o alocuțiune în plenul Parlamentului și un mesaj pe care îl va transmite și Roberta Metsola și va transmite de acolo mesajul că „unirea naște puterea și că unirea noastră se va desăvârși în mijlocul Europei comune”.

„Eu sper că după plecarea Marii Britanii, următoarea țară care să desăvârșească numărul 28 cu care ne-am obișnuit – să fie R. Moldova. Apoi să vină și restul. Dar interesul meu și al factorilor de decizie din România este ca: a 28-a țară să fie R. Moldova”, a mai spus Bogdan Rareș.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md