Dorin Recean, către partenerii externi: R.Moldova lucrează pentru a deveni independentă energetic. Asistența pe care o primim ne ajută să modernizăm infrastructura
În cadrul întrevederii, șeful Executivului a exprimat recunoștință pentru contribuția semnificativă a partenerilor externi la realizarea proiectelor ce sporesc independența energetică a statului nostru.
„Vă mulțumim pentru solidaritate. Republica Moldova lucrează pentru a deveni independentă energetic, iar asistența financiară și tehnică pe care o primim ne ajută să modernizăm infrastructura, să creștem eficiența energetică și să dezvoltăm o economie verde”, a spus șeful Guvernului.
În cadrul ședinței, au fost prezentate progresele înregistrate în proiectele de creștere a eficienței energetice a clădirilor în sectorul rezidențial, programele Centrului Național pentru Energie Durabilă, precum și noi inițiative privind dezvoltarea energiei verzi. De asemenea, a fost analizat stadiul de derulare a proiectelor susținute de Banca Mondială și Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională. În acest context, au fost evidențiate progresele în implementarea proiectelor strategice de interconectare a rețelelor electrice, inclusiv a celor de construcție a liniilor electrice de înaltă tensiune între R.Moldova și România, dar și modernizarea stațiilor electrice.
Potrivit datelor raportului Comisiei Europene pe anul 2024, discutat în cadrul ședinței, Republica Moldova a fost apreciată pentru progresul înregistrat în domeniul energetic, cu avansare semnificativă în implementarea pachetului „Energie curată pentru toți europenii”. O altă realizare este avansarea în elaborarea Strategiei energetice naționale până în 2050 și în procesul de creare a unui operator al pieței energiei electrice - aspecte esențiale în vederea integrării pieței energetice naționale în sistemul european.
Partenerii externi au menționat colaborarea eficientă cu autoritățile, importanța implementării agendei de reforme și punerii în aplicare a tuturor modificărilor legislative aprobate, pentru atingerea obiectivului strategic de integrare europeană.
De menționat că, începând de astăzi, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgență, instituită pentru o perioadă de 60 de zile. Aceasta va permite gestionarea eficientă a situației din domeniul energetic și luarea unor decizii prompte, pentru a atenua impactul unei eventuale sistări a livrărilor de gaze naturale de către Federația Rusă. De asemenea, autoritățile îndeamnă populația să folosească rațional energia electrică, pentru a reduce consumul, îndeosebi în orele de vârf.