Discuții la Varșovia: Donald Tusk pledează pentru creșterea cheltuielilor de apărare, Zelenski insistă pe unele garanții de securitate

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Premierul polonez Donald Tusk a criticat sever, miercuri, cheltuielile reduse pentru apărare ale unor țări membre NATO.
15.1.2025 20:17
15.1.2025 20:17
Deschide md
Внешние

El a îndemnat țările europene să își ia 'în serios obligațiile', într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Varșovia, care, la rândul său, a enumerat unele din garanțiile de securitate asupra cărora Kievul va insista în cazul unui acord de pace cu Rusia, informează Agerpres cu referire la EFE.

„Țările care alocă 1 sau 1,5 % (din Produsul Intern Brut /PIB/) pentru apărare nu mai pot continua în acest mod”, a declarat Tusk. „Haideți să ne luăm în serios obligațiile ca țări NATO. Nu spun că toate țările NATO ar trebui să acționeze ca Polonia, dar unele țări europene ar trebui să înceapă să se compare cu noi”, a subliniat premierul polonez, referindu-se la cheltuielile de apărare ale țării sale, care reprezintă aproximativ 4,6% din PIB.

Referitor la declarațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind impunerea unei obligații de alocare a 5% din PIB pentru apărare pentru toți aliații, Tusk a afirmat că „dacă țările europene acceptă provocarea de a-și spori cheltuielile pentru apărare, optica Washingtonului s-ar putea schimba”.

„În privința unui lucru ar trebui să fim de acord cu președintele Trump: nimeni nu va avea grijă de securitatea noastră în locul nostru”, a afirmat Donald Tusk.

Premierul polonez a subliniat, de asemenea, importanța investițiilor în apărarea Ucrainei, insistând că aceasta este o strategie de „apărare a securității Ucrainei, Poloniei și a întregului Occident”.

„Deciziile noastre de a consolida acum capacitățile de apărare ale Ucrainei nu reprezintă un plan 'ad-hoc' ca reacție la agresiunea rusă; ele sunt, de asemenea, o acțiune strategică pentru a ne apăra securitatea pe viitor”, a declarat Tusk.

Șeful guvernului polonez a reiterat totodată sprijinul ferm al țării sale pentru Ucraina și s-a angajat să accelereze aderarea acesteia la UE în timpul președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene, pe care o exercită de la 1 ianuarie timp de șase luni, promițând să „deblocheze” aceste negocieri.

Desfășurarea unui contingent militar european în Ucraina și o armată ucraineană numeroasă bine finanțată și înarmată reprezintă o parte esențială a garanțiilor de securitate pe care Kievul le va solicita în cadrul unor eventuale negocieri de pace cu Rusia, a declarat președintele Zelenski.

În conferința comună cu Tusk, Zelenski și-a reafirmat sprijinul pentru ideea desfășurării de forțe militare din țările europene în Ucraina pentru a descuraja Rusia să atace din nou teritoriul aflat sub controlul guvernului de la Kiev după încheierea războiului actual.

„Ar putea fi o parte a garanțiilor de securitate”, a spus Volodimir Zelenski referitor la o idee față de care Marea Britanie și statele baltice au manifestat un interes deosebit.
Cu toate acestea, președintele ucrainean a declarat că acest contingent străin „nu poate fi singura garanție de securitate, deoarece nu va fi suficient”.

Liderul de la Kiev a propus ca instructori militari din țările occidentale să fie trimiși în Ucraina pentru instruirea soldaților ucraineni, așa cum propusese Franța să facă anul trecut, ca pas preliminar înainte de trimiterea contingentului destinat să garanteze că Rusia nu va ataca ulterior, din nou, Ucraina.

Președintele Zelenski a estimat numărul soldaților ruși care luptă în prezent pe teritoriul Ucrainei la aproximativ 600.000. Potrivit acestuia, efectivele armatei ucrainene sunt de 880 000 de soldați.

Această superioritate numerică a forțelor ucrainene, a explicat el, nu se traduce printr-un avantaj pe linia frontului, întrucât armata Kievului trebuie să protejeze întreg teritoriul țării, în timp ce trupele ruse se concentrează pe linia de contact.

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu ia în considerare reducerea armatei sale după război, respingând una dintre condițiile pe care Moscova le-ar putea pune pentru semnarea unui acord de pace.

„Când se va încheia războiul, trebuie să știm cu siguranță ce trupe din alte țări vor fi desfășurate în Ucraina”, a spus el. „Trebuie să înțelegem câți vor fi și, în al doilea rând, trebuie să știm ce armată va avea Ucraina”, a adăugat liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a insistat că aderarea Ucrainei la NATO rămâne o aspirație prioritară a Kievului pentru a proteja țara de orice tentație a Rusiei de a ataca din nou.

La rândul său, Donald Tusk a refuzat să facă speculații cu privire la desfășurarea de soldați din țările europene în Ucraina și a subliniat că „nu există o garanție de securitate mai bună pentru Ucraina decât aderarea la NATO”. El a recunoscut totuși că ideea este respinsă de unele țări din Alianță, dar a promis că Polonia „va face de asemenea tot posibilul” în această privință, chiar dacă nu va fi ușor.

Întrebat ce așteptări are de la președinția americană a lui Donald Trump, președintele ucrainean a răspuns că speră ca sosirea republicanului la Casa Albă să pună capăt războiului, dar a insistat că Ucraina nu poate accepta o soluționare a conflictului în condiții favorabile Moscovei și are nevoie de garanții de securitate solide.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md