Cultura română promovată în diasporă // Copiii cetățenilor moldoveni fac studii în limba română în cadrul unor școli duminicale

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Социальные
Copiii cetățenilor din Republica Moldova și România, stabiliți peste hotare au posibilitatea să facă studii în limba română în cadrul unor școli duminicale înființate de diasporă.
10.11.2024 9:02
11.11.2024 9:56
Deschide md
Социальные

În timpul cursurilor, copiii dezvoltă abilități de a scrie, citi și vorbi limba română, descoperă literatura, geografia, istoria și civilizația românească, învață proverbe românești, a declarat pentru Moldpres Mariana Plămădeală, fondatoarea școlii românești „Nicolae Iorga”, din Birmingham, Marea Britanie.

Pentru a păstra legătura cu rădăcinile și a familiariza copiii cu tradițiile de „acasă”, aflați la mii de kilometri, cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să-și înscrie copii la școli duminicale românești, care activează în mai multe orașe din țările europene.

Școala românească „Nicolae Iorga”, din Birmingham, Marea Britanie

Mariana Plămădeală, stabilită de mai mulți ani în Marea Britanie este fondatoarea școlii românești „Nicolae Iorga”, din Birmingham. Instituția și-a deschis ușile în octombrie 2020, desfășurând inițial activități atât online, cât și offline. La prima etapă, activitățile erau frecventate de opt copii. În prezent, școala este frecventată de circa 40 de copii de diferite vârste. Sesiunile au loc în zilele de sâmbătă, între orele 10:00-13:00 și se adresează copiilor cu vârsta între 4-15 ani.

Copiii, care vin la școala românească din Birmingham, sunt ghidați de un profesor și trei asistenți. „Am început activitatea în anul 2020 cu opt copii. Grupurile de elevi sunt neomogene, sunt elevi de 11 ani care nu vorbesc deloc și elevi de 7-8 ani care vorbesc și scriu foarte bine în limba română. Aceștia sunt ghidați de un profesor calificat LCCR și trei asistenți de profesor”, a spus Mariana Plămădeală.

Mariana spune că ideea de crea o astfel de instituție i-a venit cu mulți ani în urmă, în 2017-2018. „Mergeam la biserica românească ortodoxă din Birmingham, auzeam copilașii cum vorbeau între ei în limba engleză, chiar dacă erau din familii vorbitoare de limba română. Acest aspect m-a îngrijorat și întristat și am vrut să pun bazele unei școli care preda limba și cultura românească pentru copii”, a afirmă Mariana.

Activitățile dedicate copiilor

Activitățile dedicate copiilor care vin la Școala „Nicolae Iorga” din Birmingham includ cursuri personalizate create și desfășurate în funcție de necesitățile fiecărui copil din grup. În timpul cursurilor, copiii dezvoltă abilități de a scrie, citi și vorbi limba română, descoperă literatura, geografia, istoria și civilizația românească, descoperă tradițiile românești de pe ambele maluri ale Prutului.

Copiii învăță expresii și proverbe românești, descoperă personalități marcante din istoria României și Republicii Moldova, fac prezentări în limba română, descoperă arta, bucătăria și muzica românească.

Pe lângă orele de limbă și civilizație română, elevii au acces la ateliere educaționale precum: pictură, dans, descoperirea emoțiilor, întâlniri inspiraționale cu tineri vorbitori de limba română din diaspora.

„Părinții sunt cei cărora le datorăm sustenabilitatea acestui proiect, fără ei, copiii nu ar veni la școală - sâmbătă - după o săptămână de școală britanică. La început de an școlar, ne consultăm cu părinții pentru a afla necesitățile lor în materie de cunoștințe a limbii române și încercăm să răspundem la cerințele lor. Pe lângă cursuri și ateliere, organizăm întâlniri cu părinții, serbări de Crăciun și Paști, dar și participăm în festivaluri multiculturale, unde împărtășim valorile și cultura noastră cu alte naționalități din zona în care locuim. În ultimii trei ani, cinci familii s-au reîntors în România, copiii cărora frecventau școala noastră și s-au integrat cu ușurință în sistemul de învățământ românesc, fapt care ne bucură enorm”, a spus Mariana Plămădeală.

Limba română, vorbită în Germania

Oxana Gheorghița-Lutev este stabilită în Germania de ani buni, acolo unde a fondat un centru educațional român la care copii pot fi înscriși gratuit - „Kinderwelt”, în traducere „Lumea Copiilor”. Proiectul a demarat în toamna anului 2021, iar primele lecții au fost organizate de Oxana chiar acasă. „Aici în sătucul unde locuim sunt aproximativ 20 copii vorbitori de română, dar toți o vorbesc stâlcit și eu de fiecare dată, din obișnuință îi corectam. Într-o zi mi-a venit ideea să-i adun și să le mai dau câte ceva din cărți. Am văzut că le vine greu să citească și atunci am decis să lansez proiectul. Și pentru că am o odaie de joacă pentru copii, am transformat-o într-o sală de curs”, mărturisește Oxana.

Ulterior, Oxana a urmat un curs pentru profesorii de limba română din diaspora, cu suportul Biroului Relații cu Diaspora de la Chișinău, a identificat o sală pentru desfășurarea orelor și a început munca. Acum lecțiile au loc în fiecare zi de sâmbătă de la ora 13:00 până la 15:00, acestea fiind frecventate de 10 -15 copii.

Biroul Relații cu Diaspora colaborează cu 22 de școli duminicale din diasporă

Biroul Relații cu Diaspora colaborează cu 22 de școli duminicale din diasporă. Acestea se află în Italia, Franța, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Germania, Elveția, SUA, Austria. Lista se extinde pe măsură ce sunt fondate/deschise noi școli.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md