Cooperare mai strânsă. R. Moldova și Regatul Țărilor de Jos au semnat o scrisoare de intenție în domeniul apărării
Ministerul Apărării din Republica Moldova și Ministerul Apărării din Regatul Țărilor de Jos au semnat o scrisoare de intenție pentru consolidarea cooperării. Semnarea acestui document va fi urmată de semnarea unui acord de cooperare între cele două țări, care, potrivit autorităților, va veni cu o abordare mai constructivă pentru dezvoltarea capabilităților necesare pentru Armata Națională, transmite IPN.
Scrisoarea de intenție a fost semnată astăzi de către ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, și ministra apărării a Regatului Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, aflată într-o vizită oficială la Chișinău.
Într-o conferință de presă, Anatolie Nosatîi a declarat că, în pofida provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, statul continuă ferm parcursul său de integrare europeană și implementarea reformelor democratice. „Acțiunile Guvernului Republicii Moldova se axează pe consolidarea rezilienței naționale în vederea contracarării amenințărilor hibride și menținerea păcii, stabilității și siguranței cetățenilor. Ministerul Apărării, alături de celelalte instituții ale statului, au înregistrat până acum progrese semnificative în eforturile de modernizare a capabilităților de apărare”, afirmă ministrul.
Potrivit lui, vizita ministrei Kajsa Ollongren reprezintă o dovadă elocventă că Regatul Țărilor de Jos este unul dintre partenerii pentru care securitatea și bunăstarea Republicii Moldova, ca țară democratică, contează. Ministrul a mulțumit pentru susținerea din această perioadă dificilă, dar și pentru deschiderea cu care Regatul a răspuns propunerilor de a consolida relațiile de cooperare pentru un scop nobil – cel de menținere a păcii și securității regionale și internaționale.
Anatolie Nosatîi a precizat că discuțiile au vizat situația actuală de securitate regională, în special în bazinul Mării Negre, dar și obiectivele strategice de dezvoltare a țărilor.
„Am discutat despre necesitățile noastre în cadrul implementării Planului Național de dezvoltare pe termen lung, care prevede modernizarea echipamentelor și tehnicilor militare. Am abordat și modalitățile prin care țara dumneavoastră ar putea să ajute în procesul de modernizare. Ne dorim capabilități de apărare la standardele europene pentru a ne îndeplini misiunile constituționale, a contribui la eforturile internaționale de menținere a păcii și totodată pentru a deveni rezilienți la provocările hibride care se confruntă țara”, a mai menționat ministrul.
La rândul său, ministra apărării a Regatului Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, a apreciat procesul de reformă prin care trece Republica Moldova, garantând suportul total al UE și NATO.
„Ne angajăm să continuăm dezvoltarea bilaterală și multilaterală, să demonstrăm dorința de cooperare. Un subiect important l-a constituit pericolul războiului hibrid ce vine din partea Rusiei. Vom continua să oferim suport. Echipa de responsabilă de securitate cibernetică acordă suport Republicii Moldova din 2022 și va continua acest suport. Guvernul va continua să susțină și să ajute în misiunea politică UE prin cooperare și fortificarea rezilienței. Și aceasta pentru că Moldova trece prin timpuri grele și se confruntă cu multe provocări, căror trebuie să le facă față”, a declarat Kajsa Ollongren.