Constantin Borosan: Situație energetică îngrijorătoare. Dacă economisim, evităm deconectările

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Экономика
Situaţia energetică în regiune s-a deteriorat rapid şi este îngrijorătoare, avertizează secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
5.1.2025 16:45
5.1.2025 16:45
Deschide md
Экономика

Într-o adresare publicată pe rețele de socializare, demnitarul îndeamnă la economisirea curentului și la mutarea activităților pe timp de noapte, pe cât de mult posibil, ca să nu ne confruntăm cu deconectări de curent, ca în regiunea transnistreană.

Constantin Borosan atenționează că o situație similară poate surveni odată cu suprasolicitarea rețelelor electrice, transmite IPN.Secretarul de stat al Ministerului Energiei amintește că rețelele celor două maluri ale Nistrului sunt interconectate, dar dă asigurări că responsabilii monitorizează evoluția lucrurilor:

Dirijarea centralizată a sistemului electroenergetic o realizează Moldelectrica, prin comunicare permanentă cu toate întreprinderile, inclusiv cu cele de pe malul stâng al Nistrului. În regiunea transnistreană s-a creat un deficit de circa 65 MW de energie electrică. Deficitul de putere înregistrat este de circa 30% din necesarul de consum, - enorm pentru sistemul energetic. Sarcina electrică atinge valoarea de 219 MW, în timp de capacitatea maximă de producere la MGRES și CHE Dubăsari însumează acum doar 154 MW”, precizează Constantin Borosan.

Suprasolicitarea rețelelor a fost provocată de faptul că localnicii, rămași fără gaze și termie, au început să se încălzească cu echipamente electrice.

Astfel, chiar din a treia zi după oprirea livrării gazelor de către Rusia, adică de vineri, 3 ianuarie, au început deconectări zilnice în evantai, iar acestea variază de la 1 oră în prima zi, până la 3 ore în a doua zi și au ajuns la 4 ore începând de azi, 5 ianuarie.

Deconectările au loc preponderent în orele de vârf - dimineața și seara.

Potrivit lui Constantin Borosan, gestionarea deficitului de energie electrică pe malul stâng al Nistrului se face prin deconectarea consumatorilor, cu sarcina echivalentă deficitului de circa 65 MW din sectorul rezidențial, sisteme de iluminat public stradal, sisteme de alimentare cu apă, zone industriale, activități de procesare agricolă, etc.

Rețelele electrice de distribuție de pe malul stâng sunt suprasolicitate, de aceea, dacă nu va fi deconectat un număr suficient de consumatori, există riscul să cadă întregul sistem, afirmă secretarul de stat al Ministerului Energiei.

Ca să nu riscăm să avem parte de o experienţă similară și pe malul drept, demnitarul îndeamnă la o economisire riguroasă a energiei electrice:

Rugăm toți consumatorii să folosească rațional energia, mai ales în orele de vârf (dimineața între orele 7 și 11 și seara între orele 18 și 23), când importul e cel mai scump”.

Sfaturi simple cum putem face economii sunt prezentate pe acest link: https://energie.gov.md/ro/content/economiseste-la-factura.

Mai mult chiar, autoritățile sugerează mutarea anumitor activități în orele de noapte, acolo unde este posibil. De exemplu, agenții economici care pot activa în ore nocturne și au contoare inteligente vor plăti mai puțin, pe tarif diferențiat, pentru consumul de noapte.

Demnitarul de la Ministerul Energiei raportează că până astăzi situația a putut fi gestionată pe malul drept al Nistrului, iar consumul zilnic e acoperit, datorită „producerii la centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică de la Costești, sursele regenerabile de energie instalate în toată țara și importul din România, atât prin contracte bilaterale, cât și de pe bursă”.

Constantin Borosan dă asigurări că „în regim non-stop, energeticienii asigură funcționarea fiabilă a infrastructurii energetice, - sunt activități invizibile pentru majoritatea din noi, dar datorită lor avem lumină și căldură în case.

În plus, am reuşit să asigurăm stocuri de gaze naturale pentru toată perioada rece, astfel încât să putem trece cu bine această iarnă”.

În pofida crizei din regiunea transnistreană, Tiraspolul a refuzat până astăzi cooperarea cu Chișinăul.

Constantin Borosan afirmă că discuțiile au pornit încă de pe data de 11 decembrie 2024.

Încă la ședința din 11 decembrie 2024, pe platforma Ministerului Energiei, cu întreprinderile energetice, inclusiv cu întreprinderile de pe malul stâng al Nistrului, s-a propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor de pe bursa BRM, ca alternativă în caz de oprire a livrărilor de la Gazprom. Suplimentar, la 20 decembrie 2024 la ședința cu întreprinderile energetice, inclusiv MGRES și Tiraspoltransgaz, a fost propusă modalitatea de cooperare prin achiziția de gaze de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES. Până azi nu avem răspuns. Pe 2 ianuarie 2025 Moldovagaz și Energocom au propus Tiraspoltransgaz un mecanism funcțional de achiziție a gazelor de pe piețele regionale. Pe 31 decembrie 2024 a fost testată cu succes ruta Trans-Balcanică și achiziția de pe bursa de gaze din Bulgaria. Tot pe 2 ianuarie Tiraspoltransgaz a refuzat această formă de cooperare.”

Pe ambele maluri ale Nistrului este stare de urgență de la jumătatea lunii decembrie. În regiunea transnistreană situația s-a acutizat după ce la 1 ianuarie a fost oprită livrarea gazelor rusești. Respectiv necesitatea de asigura cantitatea necesară de energie electrică malului drept a determinat autoritățile să treacă la alte surse de achiziție.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md