Ambasada Rusiei la Chișinău „a sărbătorit eliberarea Tiraspolului de sub ocupația româno-fascistă”, împreună cu „conducerea Pridnestroviei”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Приднестровье
Angajați ai Ambasadei Rusiei în R. Moldova au participat sâmbătă, 12 aprilie, la ceremonia comemorativă cu ocazia celei de-a 81-a aniversări a „eliberării orașului Tiraspol de sub ocupația româno-fascistă”, potrivit unui comunicat oficial al Ambasadei Rusiei la Chișinău, citat de Ziua.MD.
13.4.2025 13:17
13.4.2025 13:17
Deschide md
Приднестровье
Diplomații ruși, împreună cu conducerea Pridnestroviei, reprezentanți ai organizațiilor obștești și ai clerului, veterani, militari ai Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, au depus flori la Memorialul Gloriei de la mormântul comun al soldaților sovietici eliberatori. La 12 aprilie 1944, tiraspolenii i-au întâmpinat cu jubilație pe ostașii Frontului al III-lea Ucrainean, care au eliberat orașul de teroarea fascistă necruțătoare, aducând pace și libertate pe acest pământ. În cele 970 de zile tragice de ocupație, au murit peste 4 mii de locuitori. Majoritatea populației evreiești a fost ucisă sau deportată în lagărele morții”, se arată în comunicatul oficial al Ambasadei.

De notat că Ambasada Rusiei a folosit termenul „Pridnestrovia” referindu-se la regiunea transnistreană a Republicii Moldova, toponim pe care insistă, mai nou, forțele separatiste de la Tiraspol, dar care nu este agreat de autoritățile constituționale de la Chișinău.

Anul trecut, separatiștii de la Tiraspol au interzis, printr-un „proiect de lege”, utilizarea toponimului „Transnistria” în stânga Nistrului și au echivalat termenul cu simbolurile fascismului și nazismului.

Nu putem accepta folosirea la noi a termenului „Transnistria”. Este interzis. Cuvântul reprezintă sânge, suferință, ură, război. Există un cuvânt bun „Pridnestrovie”. Poate fi vorbit în orice limbă. Lasă-i să-l învețe”, a declarat Krasnoselski în cadrul unei conferințe dedicate zilei de 2 septembrie, când administrația separatistă de la Tiraspol marchează așa-zisa proclamare a independenței regiunii.

Termenul „Transnistria” de ani buni este deja interzis în discursurile politicienilor separatiști din stânga Nistrului, în manuale și în mass-media locale. Denumirea regiunii este „republica moldovenească nistreană”, iar în toate publicațiile și la posturile TV este folosit termenul „Nistrenia” pentru toponimul „Transnistria”, care în rusă este „Pridnestrovia”.

În 1941, după eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, timp de trei ani, în stânga Nistrului a fost creat Guvernământul Transnistriei, regiune administrată de România cu participarea comandamentelor germane. Noua provincie, care își avea, de facto, capitala la Odesa, cuprindea teritoriul dintre Nistru și Bug pe o suprafață de aproximativ 40 de mii de kilometri pătrați.

Înainte de anexare, în 1924, pe o parte a acestei regiuni, aparţinând Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, a fost creată „Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească” cu capitala la Balta, pentru a reaminti astfel statului român pretenţiile sovietice asupra Basarabiei.

Guvernatorul Transnistriei a fost Gheorghe Alexianu, iar în baza Acordului de la Tighina în regiune era permisă prezenţa trupelor germane pentru îndeplinrea unor funcţii speciale.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md