Luptătorii chinezi capturați de Ucraina. Cum au fost amăgiți, înrolați, capturați: „Tot ce am auzit de la ruși a fost o minciună”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean a anunţat că doi cetăţeni chinezi au fost capturaţi în timp ce luptau în estul Ucrainei. Luni, cei doi au susţinut o conferinţă de presă, relatează Kyiv Independent, și au povestit cu lux de amănunte cum și de ce s-au înrolat, cum este viața ca soldat în armata rusă și cum au fost capturați.
15.4.2025 10:40
15.4.2025 10:41
Deschide md
Внешние

Ei au explicât că un rol în înrolarea lor au avut postările de pe TikTok, dar şi plata oferită. Bărbaţii au spus că existau bloggeri pe TikTok care făceau reclamă serviciilor din armata rusă, dar susţin că nu ştiau că vor fi trimişi pe linia frontului. Unul dintre ei a spus că în unitatea sa erau 10 chinezi, în timp ce celălalt a spus că în unitatea sa mai erau doi cetăţeni chinezi, scrie Digi24.RO.

Ei au declarat că au fost duşi din Rostov la Doneţk, iar de acolo la linia frontului, cu camioanele.

„Nu mergeți în Ucraina”

Bărbaţii au spus că au vrut să-i avertizeze pe alţi chinezi să nu meargă în Ucraina. „Rusia nu este atât de puternică, iar Ucraina nu este atât de slabă”, a spus unul dintre ei.

Aceştia au mai explicat că serviciul militar este văzut ca o ocupaţie cu statut înalt în China, iar unii sunt tentaţi să meargă în Ucraina pentru că nu pot deveni soldaţi acasă. În plus, în China, mass-media promovează opinii prietenoase despre Rusia, astfel încât oamenii au încredere în ruşi.

În plus, presa relatează doar despre victoriile ruseşti.

Unul dintre ei a spus că era pompier în China şi că a fost atras de plata mai bună ca soldat în Rusia. „Dar odată ajuns acolo, nu mai există cale de ieşire. Este o capcană”, a avertizat el.

Cine sunt cei doi

Wang Guangjun și Zhang Renbo, născuți în 1991 și 1998, au fost primii cetățeni chinezi capturați în timp ce luptau în rândurile armatei ruse împotriva Ucrainei, pe teritoriul ucrainean. Captura lor a fost anunțată de președintele Volodimir Zelensky la începutul lunii aprilie. La 11 aprilie, Zelenski a declarat că cel puțin „câteva sute” de cetățeni chinezi luptă de partea Rusiei în Ucraina.

Câteva zile mai târziu, cei doi au fost aduși la o conferință de presă. Wang a declarat că se afla în China, răsfoind TikTok, când a văzut un anunț pentru înrolarea în armata rusă. După ce și-a pierdut locul de muncă vara trecută, a fost interesat de ofertă, mai ales că, spune el, serviciul militar este considerat „prestigios” în China.

Un recrutor contactat de Wang i-a spus că un recrut chinez poate câștiga între 200.000 și 250.000 de ruble rusești (2.000-3. 000 de dolari) pe lună în armata rusă, ceea ce este mai mult decât salariul mediu din China. Potrivit lui Wang, recrutorul i-a promis, de asemenea, că îi va acoperi călătoria în Rusia și îl va ajuta să obțină documentele necesare. Dar acest lucru nu s-a materializat, a spus el.

Ulterior, a spus el, rușii i-au luat cardul bancar și telefonul, astfel încât Wang nu a putut gestiona banii pe care îi câștiga.

„Am vrut să fac bani, dar nu mă așteptam să ajung în război.”

Celălalt soldat capturat, Zhang, a povestit că provine dintr-o familie bogată și a lucrat ca pompier și salvator. El a spus că a venit în Rusia în decembrie și mai întâi i s-a oferit un loc de muncă în construcții, dar în cele din urmă a fost recrutat pentru serviciul militar.

„Am vrut să fac bani, dar nu mă așteptam să ajung în război.”, a spus el. Niciunul dintre cei doi soldați nu a menționat din ce parte a Chinei erau. Cei doi au susținut că nu au nicio legătură cu guvernul chinez și că au semnat un contract cu armata rusă din proprie voință. Rutele lor au trecut prin Moscova, Rostov pe Don și Donețk, ocupat de ruși în estul Ucrainei, înainte de a ajunge pe câmpul de luptă.

Tabără „internațională” pentru Ucraina

Potrivit lui Wang, el a fost, de asemenea, plasat în tabără cu persoane de alte naționalități, probabil din Asia Centrală, Ghana și Irak.

Rusia a recrutat luptători străini din mai multe țări, inclusiv India, Nepal și Siria, pentru a lupta împotriva Ucrainei. Moscova a folosit, de asemenea, aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni trimiși de Phenian pentru a contracara incursiunea ucraineană în regiunea Kursk.

„Nu am văzut niciun soldat ucrainean până să fiu capturat”

Captivii chinezi au declarat că au fost subordonați comandanților ruși, care se bazau pe gesturi pentru a le da ordine. Wang a declarat că ar fi fost dificil să scape odată ce s-a înrolat, deoarece controlul pe terenul de antrenament era foarte strict.

Wang a susținut, de asemenea, că nu a ucis niciun soldat ucrainean. El a afirmat că petrecuse doar trei zile pe linia frontului când a fost capturat. Zhang a declarat că nu a văzut niciun soldat ucrainean până în momentul în care a fost capturat.

Critici la adresa Rusiei

Ambii cetățeni chinezi au criticat Rusia în cadrul conferinței de presă și și-au descurajat compatrioții să pornească la război pentru aceasta. „Nu este posibil să se verifice sinceritatea afirmațiilor lor, deoarece se aflau în captivitate ucraineană atunci când au făcut declarațiile”, comentează Kyiv Independent.

„Pentru acei cetățeni (chinezi) care doresc să ia parte la război, vrem să spunem că nu ar trebui să facă acest lucru”, a spus Wang. „Deoarece tot ceea ce am auzit de la ruși a fost o minciună. S-a dovedit că Rusia nu este atât de puternică, iar Ucraina nu este atât de slabă. De aceea, este mai bine să nu participăm deloc la războaie.”

Deși China se prezintă ca o parte neutră, neutralitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării de multe ori, inclusiv atunci când a devenit cel mai mare furnizor al Kremlinului de bunuri cu dublă utilizare esențiale pentru fabricarea armelor.

Întrebați dacă Beijingul a știut despre implicarea lor în războiul din Rusia, cei doi au spus că guvernul i-a avertizat pe cetățenii chinezi să nu călătorească în locurile unde au loc ostilități.

Potrivit lui Zhang, chinezii care luptă în orice țară pot fi pedepsiți în conformitate cu legislația chineză. În ciuda acestui fapt, ambii bărbați au reiterat că doresc să se întoarcă în China, nu în Rusia, ca parte a viitorului schimb de prizonieri. „Înțeleg că pot fi pedepsit și sunt pregătit pentru asta.

Dar tot vreau să mă întorc acasă și la familia mea”, a spus Zhang. „Războiul real este complet diferit de ceea ce am văzut în filme și la televizor”, a spus Wang. „Regret un singur lucru - vreau să le cer scuze părinților mei. Și singura mea dorință este să mă întorc (în China) și să urmez toate instrucțiunile care mă vor ajuta să fac asta.”

Ținta armelor chimice

Unul dintre prizonieri, Wang Guangjun, a povestit și cum a fost capturat și a declarat că a fost ținta „armelor chimice” rusești imediat după ce a fost luat prizonier de un soldat ucrainean. „Îmi pierdeam puterile și leșinam... Apoi am simțit că cineva m-a apucat de guler și m-a scos în aer liber”, a declarat Wang.

Potrivit lui Wang, după ce a fost capturat de trupele ucrainene, s-a aflat într-un adăpost cu un soldat ucrainean, în timpul unui atac rusesc. El a spus că ucraineanul l-a ajutat să supraviețuiască la ceea ce Wang a descris ca fiind un atac cu „gaz spray”. „Soldații ucraineni ne-au protejat și ne-au tratat bine în tot acest timp”, a adăugat el.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md