VIDEO // R. Moldova, „înarmată” cu fake news? Înarmare și baze militare inventate; prezență militară rusă, trecută sub tăcere


„Vrem ca țara noastră să se dezvolte, nu să se înarmeze. Ca banii care vor fi alocați pentru nevoile militare, să fie cheltuiți pe pace, pe bunăstare poporului nostru”, menționează Alexandru Tuceac, președintele OT Partidul Politic „Inima Moldovei” din Bălți, citat de NordNews.
„Lumea ne spune: „Noi nu vrem baze militare”, „ Nu avem nevoie de arme de la NATO”. Noi alegem pacea și neutralitatea. Regimul PAS încearcă să ne atragă Moldova într-un conflict”, a declarat Irina Vlah, președintele Partidului Republican „INIMA Moldovei”.
Deși promovează ideea militarizării Republicii Moldova, membrii partidului fostei candidate la fotoliul de președinte, din 2024, evită să răspundă clar la întrebările privind dovezile pentru aceste acuzații.
„ – Cum se înarmează R. Moldova? Unde sunt aceste baze militare despre care anunțați?
– Deschideți site-ul Ministerului Apărării și vedeți ce se întâmplă acolo.
– Dar ce se întâmplă acolo?
– Acolo sunt calcule, unde se duc banii.
– Unde se duc banii?
De ce mă întrebați pe mine? Este totul pe site”.
„ – Întrebați-l pe Nosatîi. Cheltuie pe toalete, pe depozite.
– Aceasta este întreținerea armatei. Dvs vorbiți despre înarmare”
„ – Cu cine vom lupta?
– Sunteți o televiziune plătită, care primește bani de peste hotare, care vă întrețin.
– Care bani? De unde?
– Totul cunoașteți”
„ – Ni se spune că ne integrăm în UE, dar bani pentru înarmare noi avem, așa sau nu?
– Care bani? Câți bani au fost? Care este bugetul?
– Deschideți site-ul Ministerului Apărării și acolo scrie totul.
– Dacă nu cunoașteți date precise, de ce atunci..
– Încă o dată vă spun, mie asta pentru ce, trebuie să mă pregătesc și vă voi spune toate detaliile și cifrele”.
La doar câteva ore după vizita echipei de filmare NordNews, la sediul de la Bălți al partidului, într-o postare pe Facebook formațiunea fostei bașkane a Găgăuziei a calificat întrebările incomode ale jurnalistului drept „agresive și provocatoare”.

Un alt subiect, din care acoliții Irinei Vlah încearcă să dobândească dividende politice este statutul de neutralitateal Republicii Moldova. Cu toate că acesta este garantat de Constituție încă din anul 1994 și nu a fost contestat de nimeni, partidul de opoziție a cerut recunoașterea neutralității la nivel internațional, printr-un referendum.

Comisia Electorală Centrală a respins solicitarea pe 18 februarie 2025.
Cei de la „Inima Moldovei” nu par să fie deranjați de prezența trupelor militare rusești pe teritoriul suveran al țării noastre, care chiar este o încălcare a statutului de neutralitate al Republicii Moldova și o sfidare a normelor internaționale. Ortacii Irinei Vlah lansează însă în spațiul public informații pentru care nu pot prezenta probe.
„Guvernarea înarmează R. Moldova prin intermediul NATO. Guvernarea noastră construiește baze militare. Noi, în R. Moldova, avem nevoie să construim școli și grădinițe, nu să cheltuim banii bugetului pentru armamente, pentru tancuri și alte necesități care duc la război”, spune Sergiu Butuc, Președinte OT Cantemir la Partidul Republican INIMA Moldovei
În realitate, Ministerul Apărării desfășoară un proces de retehnologizare , înlocuind echipamentele militare sovietice, învechite fizic și moral, cu unele mai moderne.
„În ultimii ani, ca reacție la înrăutățirea, mai ales a climatului de securitate regional, Armata Naționala, sectorul apărării, sunt angajate într-un proces de modernizare și transformare. Aceasta presupune inclusiv achiziționare și înlocuirea echipamentului total depășit cu un echipament nou”, a declarat Ghenadie Cojocaru, secretar de stat, Ministerul Apărării al R. Moldova.
„Noi avem un buget, pentru anul 2025, de 1.8 miliarde, adică suntem sub două miliarde de lei. Se vehiculează cu cifre de trei miliarde de euro, de alte sume exorbitante, deci bugetul public destinat apărării este de 1.8 miliarde lei”, a adăugat acesta.
Bugetul Ministerului este destinat întreținerii forțelor armate, salarizării cadrelor militare și a angajaților civili și modernizării echipamentelor. Nici crearea de baze militare, nici achizițiile de armament ofensiv nu se regăsesc printre cheltuielile pentru apărare.
„Acest echipament este atât achiziționat din bugetul apărării, cât și avem donații din partea partenerilor, fie relații bilaterale, dar și pe participarea anumitor platforme. De exemplu, Instrumentul european pentru pace. Lotul de blindate HMMWV, pe care l-am recepționat din partea Statelor Unite, a fost o ceremonie deschise, au fost televiziuni invitate și acele 29 de blindate sunt noi, care tocmai vor moderniza și vor spori capacitatea de apărare”, mai menționează Ghenadie Cojocaru, secretar de stat, Ministerul Apărării al R. Moldova.
Membrii partidului Irinei Vlah sunt atât de îngrijorați de pericolul implicării Moldovei într-un potențial conflict militar, încât își citesc mesajele de pe foaie.
„Cu mâinile celor din PAS, în Moldova se dorește începerea unui război. Guvernarea primește arme de la NATO. Sunt construite baze militare. Noi trebuie să salvăm Moldova de acest scenariu. Dorim să trăim în pace. Avem nevoie de școli și grădinițe noi, nu pregătiri pentru război. „Inima Moldovei” solicită de la Guvernare oprirea înarmării și recunoașterea internațională a neutralității”, spune Alexandr Sabadaș, membru al Partidului Politic „Inima Moldovei”
Experții sunt convinși că aceste mesaje fac parte dintr-o strategie de manipulare, menită să promoveze propaganda Kremlinului în R. Moldova.
„Ca să încerci să joci pe frica oamenilor, le spui oamenilor că vine războiul și noi suntem salvarea. Astfel, Irina Vlah încearcă să își adune câteva puncte politice înainte de alegerile parlamentare.
Sperietorile cu militarizarea țării sau faptul că NATO ne militarizează sau ne creează baze militare este un narativ promovat foarte mult propaganda pro-rusă. Nu doar Irina Vlah promova acest narativ, era promovat chiar și de oficiali din Rusia, precum Maria Zaharova și alți propagandiști”, a explicat Rodica Pîrgari, expert Watchdog.
„Poate că acesta este motivul pentru care există apeluri reînnoite pentru retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiune, cu militarizarea simultană a Moldovei de către Occident”, a declarat Maria Zaharova, purtărorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse
„Republica Moldova este pusă nici măcar pe calea militară, dar pe calea autodistrugerii. Blindate, radare, drone, sisteme anti-dronă, lansatoare anti-tanc, toate acestea pentru cine? Este doar lista incompletă a arsenalului transmis de țările occidentale forțelor armate moldovenești”, a mai spus Zaharova.

