VIDEO // Luptători ucraineni din regimentul Azov, care au apărat Mariupol, au fost condamnați la închisoare de un tribunal militar din Rusia

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Un tribunal militar rus a pronunțat miercuri pedepse lungi cu închisoarea pentru 12 membri ai regimentului ucrainean Azov, care a condus apărarea orașului Mariupol în primele luni ale războiului și care este desemnat drept organizație teroristă de Rusia, transmite Reuters.
27.3.2025 7:52
27.3.2025 7:52
Deschide md
Externe

Inculpații, acuzați de activitate teroristă și de preluare sau menținere violentă a puterii, au fost condamnați la închisoare pentru 13 până la 23 de ani, a anunțat presa rusă de stat, scrie Digi24.RO.

Publicația independentă Mediazona a anunțat că alte 11 persoane pe care Rusia le-a returnat deja Ucrainei în cadrul schimburilor de prizonieri au fost, de asemenea, condamnate în contumacie.

Printre acestea se numără nouă femei care au lucrat ca bucătari în armată. Potrivit publicației amintite, cei 12 membri ai Azov, care au apărut în instanță cu capetele rase, vor face apel la verdicte.

Unii dintre ei au negat comiterea de infracțiuni sau au declarat că mărturiile pe care le-au dat au fost obținute sub constrângere. Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a acuzat Rusia de încălcarea dreptului umanitar internațional și a numit verdictele „ilegale”, într-o declarație pe Telegram.

Lubineț a declarat că a trimis o plângere cu privire la acest caz Organizației Națiunilor Unite. „Prizonierii de război ucraineni sunt combatanți, nu criminali! Ei își îndeplineau datoria față de stat, protejându-i integritatea teritorială și suveranitatea”, a spus el.

Regimentul Azov, care este interzis în Rusia, a fost o țintă specială a furiei Rusiei și este adesea caracterizat de Moscova ca o grupare fanatică de neonaziști care urăsc Rusia. Ucraina respinge descrierea Azov de către Rusia drept organizație teroristă.

Regimentul a fost fondat de un naționalist de linie dură, Andrii Bilețkii, dar ulterior s-a disociat de politica acestuia. Din 2014, Azov a fost integrat în Garda Națională a Ucrainei, iar Kievul susține că a fost reformat, îndepărtându-se de originile sale naționaliste radicale, fiind acum apolitic.

Pentru mulți ucraineni, luptătorii din Azov sunt eroi care au ajuns să simbolizeze spiritul rezistenței naționale, agățându-se de ruinele devastate ale orașului Mariupol, asediat de Rusia între februarie și mai 2022.

Rusia a declarat că aproape 2.500 de persoane s-au predat în cele din urmă, ieșind din refugiul lor într-o rețea vastă de tuneluri și buncăre sub oțelăriile Azovstal din oraș.

Kremlinul a declarat la acea vreme că președintele Vladimir Putin a garantat că aceștia vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale. Șeful Comitetului de Investigații al statului rus a declarat la începutul acestei luni că instanțele rusești au condamnat până în prezent 145 de membri ai Azov.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md