VIDEO // Guvernul de la Chișinău demontează falsurile Rusiei privind criza energetică din Transnistria
Aceste acuzații au fost lansate de reprezentanții Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova. Aceste declarații au fost calificate de către autoritățile de la Chișinău drept „falsuri și manipulări” și pe acest caz Ministerul Afacerilor Externe din R. Moldova l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse.
Deschide și: Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE în legătură cu falsurile lansate privind criza energetică din Transnistria
În acest sens, autoritățile de la Chișinău au venit și cu o explicație despre situația reală din regiune.
„Situația de pe malul stâng al Nistrului a fost creată de Gazprom, după ce a oprit livrarea gazelor, la 1 ianuarie. Criza energetică este rezultatul tacticilor Rusiei de a destabiliza regiunea, nu al acțiunilor Republicii Moldova, Ucrainei sau partenerilor occidentali. Rusia, pur și simplu, nu-și respectă contractul, care obligă Gazprom să livreze gaze până la hotarul Republicii Moldova, indiferent de ruta de transportare a gazelor.
Acum, după anunțul că va relua livrările, se confirmă încă o dată că așa-zisa problemă a tranzitului prin Ucraina este una falsă. Gazprom poate aduce gaz la hotarul Republicii Moldova. Rusia își dorește să alimenteze nemulțumirea populației, pentru că își dorește să aducă la putere grupări pro-ruse prin care să-și consolideze prezența militară în stânga Nistrului, să atragă țara în conflict și să compromită parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat consilierul primului ministru, Cristian Jardan.
Deschide și: MAE, mesaj clar pentru Ambasada Rusiei: R. Moldova nu acceptă declarațiile false, lansate cu scop destabilizator
De asemenea, consilierul premierului a demontat și falsul legat de faptul că linia electrică Isaccea-Vulcănești va rămâne nefinalizată până la sfârșitul acestui an. Referitor la acest subiect, Cristian Jardan amintește că această linie a început a fi construită în 2022, pentru că actuala linie trece prin regiune transnistreană, prin sistemul de distribuție de la Centrala de la Cuciurgan. El a mai specificat că termenul de finalizare este 2025 și că Guvernul monitorizează atent acest lucru.
Un alt fals răspândit de cei pro-ruși este că: gazul procurat de Moldova este oricum rusesc. „Adevărul este că R. Moldova cumpără gaze pe piața liberă și nu mai este dependentă de Rusia și Gazprom. Procesele de comercializare respectă toate normele, iar originea gazelor sunt publice. După ce Rusia a atacat Ucraina, R. Moldova a procurat gaze din România, SUA, Grecia și alte țări”, a explicat Cristian Jardan.