VIDEO // Analist politic din Georgia: Suntem trași, în mod evident, într-un proiect politic numit „Ruskii mir”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Gela Vasadze, analist politic din Georgia este invitatul acestei ediții a Interviului Telejurnalului în care a vorbit cu jurnalistul Constantin Uzdriș despre probleme din țara sa apărute odată cu venirea la putere a partidului pro-rus „Viitorul georgian”.
8.12.2024 11:50
8.12.2024 11:50
Deschide md
Externe

De asemenea, analistul a făcut o paralelă între R. Moldova și Georgia, dar și între Euromaidanul din Ucraina și protestele la care georgienii ies masiv în această perioadă, scrie TVR MOLDOVA.

Constantin Uzdriș: În urma alegerilor parlamentare din octombrie, Georgia este tărâmul unei lupte politice violente dintre opoziție pro-occidentală și partidul de guvernământ pro-rus, "Visul Georgian". După ce Guvernul georgian a renunțat la parcursul european, violența dintre partidele politice s-a revărsat în stradă. Zeci de persoane au fost rănite după confruntări între manifestanți și forțele de ordine. Ce se întâmplă în Georgia și care sunt mizele acestor bătălii, dar și ce actori internaționali își încălzesc mâinile la focul din Caucaz, aflăm de la Gela Vasadze, jurnalist și analist politic din Georgia. Gela, bună ziua și mulțumesc că ați acceptat invitația noastră.

Gela Vasadze: Vă mulțumesc pentru invitație!

Constantin Uzdriș: Gela, prima mea întrebare este: ce se întâmplă de fapt acum în Georgia și care este amploarea acestor proteste?

Gela Vasadze: De fapt, în Georgia are loc acum o criză politică profundă. Protestele sunt doar o manifestare a nemulțumirii unei părți active a societății din Georgia față de faptul că suntem trași, în mod evident, într-un proiect politic numit Lumea Rusă. Aceste proteste continuă încă din primăvara acestui an, când contururile acestui proiect au devenit clare. Ele au și momente de intensificare, precum adoptarea legii privind influența străină sau alegerile. Iar acum, declarația prim-ministrului Irakli Kobakhidze că Georgia refuză să negocieze cu Uniunea Europeană până în 2028.

Constantin Uzdriș: Se vorbește despre cetățenii ruși care participă la aceste proteste în masă sau la tulburări. Cum pot fi evaluați în prezent? Ce se știe despre participarea cetățenilor ruși?

Gela Vasadze: În ceea ce privește cetățenii ruși, da, relocanții participă la proteste. Participarea lor este, desigur, locală, însă, de altfel, experiența lor, într-o anumită măsură, poate fi uneori utilă pentru protestatari. Protestatarii înșiși afirmă că aceștia sunt acceptați destul de bine. De exemplu, în organizarea unor lucruri practice, cum ar fi oferirea de hrană caldă, cafea, ceai și altele. Totuși, nu se poate spune că sunt foarte mulți. Da, există relocanți care se implică în evenimente, însă mulți dintre ei se tem, în principal de expulzare.

Constantin Uzdriș: Care sunt șansele guvernului condus din umbră de Bidzina Ivanishvili să rămână la putere? Se poate face vreo paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în Moldova în 2019, când un alt oligarh, Vladimir Plahotniuc, a fost forțat să părăsească țara și acum se află undeva, într-un exil necunoscut? Înțelegem că situația din Georgia nu se poate rezolva până când Donald Trump nu va prelua funcția, ceea ce va avea loc în ianuarie. Care sunt șansele ambelor părți în acest moment?

Gela Vasadze: Eu cred că nu ar trebui să tragem paralele directe cu Moldova pentru că, deși este adevărat că și la voi, și la noi oligarhii practic conduc țara. În cazul Moldovei, soluția a venit dintr-o înțelegere între toate cele trei centre de putere, adică Washington, Bruxelles și Moscova. În ceea ce privește Georgia, Moscova joacă clar de partea lui Ivanishvili, ceea ce face situația mult mai complicată. De aceea, este dificil să facem previziuni, deoarece situația se poate schimba în orice moment.

Constantin Uzdriș: Ce așteaptă ambele părți de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă? Va avea acest lucru vreun impact asupra situației din Georgia sau Trump va avea alte priorități mai importante?

Gela Vasadze: Da, desigur, Trump are probleme mai importante, însă, în ceea ce privește așteptările, este evident că administrația Trump va fi forțată să reacționeze. Administrația Trump deja colaborează cu administrația de tranziție, conform tradiției americane, iar administrația Biden desfășoară consultări cu echipa lui Trump. Vedem și acum pași destul de fermi din partea actualei administrații americane. 'Visul Georgian' încearcă să convingă populația și susținătorii săi că venirea lui Trump va aduce ordine. Totuși, din câte știu, există o poziție bipartizană în SUA cu privire la Georgia – pozițiile democraților și republicanilor nu diferă semnificativ. Există Actul Mepabari, adoptat tot pe baza unui consens bipartizan. Prin urmare, dacă privim realist, nu cred că venirea lui Trump va schimba fundamental ceva, dar, desigur, orice se poate întâmpla. Așa că vom vedea ce va urma.

Constantin Uzdriș: În același timp, există diferite interpretări și opinii despre ceea ce se întâmplă acum în Georgia. Primul scenariu compară situația cu Revoluția Trandafirilor condusă de Mihail Saakașvili în 2003. Alte opinii o asociază cu Kievul și Euromaidanul din 2013-2014. Și mai există și o a treia perspectivă, care o compară cu scenariul din Belarus din 2020-2021. Care este situația reală acum? Sunteți acolo.

Gela Vasadze: Consider că orice analogie cu alte situații este incorectă, deoarece este evident că fiecare context este unic. Totuși, dacă am compara cu Euromaidanul și am lua în considerare cronologia, putem spune că încă nu am ajuns nici măcar la bradul de Crăciun. În ceea ce privește Revoluția Trandafirilor, aici există, desigur, asemănări, mai ales momentul formării unui nou Parlament. Însă acum contextul și dinamica sunt, evident, complet diferite. Cât despre scenariul belarus, da, consider că este posibil și acest scenariu. Totuși, aceste aspecte vor fi analizate mai clar de către analiștii politici după ce totul se va încheia. Așa cum se spune: un răzvrătit care nu reușește este numit altfel. Cred că asta exprimă cel mai bine situația actuală.

Constantin Uzdriș: Ce se întâmplă cu întreprinderile, ce se întâmplă cu autoritățile din Georgia? Auzim despre demisii, auzim despre diverse mitinguri. Care este situația acolo?

Gela Vasadze: În Georgia are loc un protest național care a cuprins toate regiunile țării. În ceea ce privește marile întreprinderi industriale, ele la noi practic lipsesc. Chiar dacă există acestea nu sunt întreprinderi de stat, iar să protestezi la o companie privată nu este logic. Businessul mare și cel mijlociu se opune și își manifestă nemulțumirea. Mediul de afaceri susține protestul. Și cel mai important este că a început procesul de eroziune a puterii. Puterea încă nu s-a prăbușit, dar procesul de eroziune există. Oamenii pleacă, oamenii sunt nemulțumiți, oamenii spun că nu sunt de acord. În general, este vorba despre Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării și așa mai departe, deci cam așa stau lucrurile.

Constantin Uzdriș: Înțelegem că în timpul crizei sociologia nu prea poate ajuta, dar care este susținerea acum? Am văzut și rezultatele alegerilor, iar din aceste rezultate reiese că partidul "Visul Georgian" are oarecare popularitate în rândul maselor. Care este acum atitudinea georgienilor față de autorități?

Gela Vasadze: Conform rezultatelor alegerilor, "Visul Georgian" a pierdut alegerile parlamentare în fața a patru partide de opoziție, deși are un anumit număr de susținători. Acum numărul susținătorilor săi s-a redus semnificativ, cât de mult, nu știu, dar dacă deja are loc eroziunea aparatului de stat, ce putem spune despre susținătorii obișnuiți?

Constantin Uzdriș: Ce se întâmplă acum în culisele partidului aflat la guvernare? Vedem prim-ministrul și pe cei din jurul său. Cât de departe este pregătit "Visul Georgian" să meargă pentru a rămâne la putere?

Gela Vasadze: Cred că vor merge până la capăt, pentru că nu au altă opțiune.

Constantin Uzdriș: La noi, când au loc alegeri și când se întâmplă vreo criză, chiar și în Moldova, în toată sud-estul Europei și pe Caucaz, toți se uită spre Moscova. Care este influența Moscovei în acest moment în Georgia? Și există acolo, nu știu, poate niște lucruri pregătite de Moscova, care se manifestă în Georgia acum, în timpul protestelor?

Gela Vasadze: Mulți consideră că în Georgia are loc o operațiune specială a Moscovei. Eu nu cred așa. Cred că Moscova, desigur, desfășoară o operațiune specială în cadrul crizei care are loc în Georgia. Cât despre pregătiri, cel mai evidente sunt acțiunile trupelor noastre speciale. Apropo, de aici și zvonurile că ar putea fi trupe speciale rusești. Nu, nu sunt trupe speciale rusești acolo, dar conform multor surse media și așa mai departe, la baza din Aziani aceste trupe speciale au fost pregătite de instructori ruși. De aceea, din punct de vedere al stilisticii, ele sunt atât de asemănătoare cu ceea ce am văzut la Moscova.

Constantin Uzdriș: Dar putem spune acum că Georgia este sub influența Moscovei sau încă nu, având în vedere aceste proteste, având în vedere faptul că oamenii protestează?

Gela Vasadze: Da, sigur, putem spune cu siguranță că Georgia este sub influența politică a Moscovei.

Constantin Uzdriș: Am discutat pe canalul dumneavoastră de YouTube despre situația alegerilor din Republica Moldova. Și am avut conversații foarte, foarte lungi despre faptul că Rusia a intervenit în alegeri. Înțelegem că aceste proteste au fost generate nu doar de refuzul sau suspendarea acestui drum de integrare europeană al Georgiei, ci și de rezultatele alegerilor. A existat vreo intervenție sau influență a Rusiei în alegerile din Georgia, care au avut loc în octombrie?

Gela Vasadze: Nu am văzut nimic evident, dar există părerea că la nivelul defectelor și al intervenției în sistemele informatice, aceasta a avut loc. Dar aceasta este din nou o părere care nu poate fi dovedită. Falsificările alegerilor au fost dovedite pe scară largă și există foarte multe dovezi. A fost Rusia conștientă de această participare directă? Este greu de spus dacă a fost implicată direct. Și nimeni nu va spune 100%, cu excepția celor care știu.

Constantin Uzdriș: Care este atitudinea țărilor vecine, a altor țări care se află în jurul Georgiei acum, având în vedere poporul și acest conflict care există?

Gela Vasadze: Țările vecine, este clar, se comportă extrem de precaut. Pentru că nu vor deloc să strice relațiile cu autoritățile Georgiei, dar pe de altă parte, înțeleg foarte bine unde este adevărul, așa că nici nu vor să strice relațiile cu opinia publică din Georgia și cu poporul. Cam așa stau lucrurile.

Constantin Uzdriș: Aș dori să mă întorc la drumul european al Georgiei. Este totul pierdut? Mai există vreo șansă? Care ar fi acele șanse ca Georgia să revină în acel trio în care eram până de curând, Ucraina, Moldova și Georgia? Acestea au fost exemple pentru multe țări care au participat cândva la Parteneriatul Estic.

Gela Vasadze: Nu, desigur, nimic nu este pierdut și cred că procesul de integrare cu Uniunea Europeană este înghețat. Cred că va începe o revizuire a acestui proces, ceea ce este normal, se va reveni la procesul de integrare europeană imediat ce se va schimba puterea la Tbilisi.

Constantin Uzdriș: Cine ar putea, în acest moment, să își asume responsabilitățile și să preia această putere, dacă vor avea loc alegeri? Care ar putea fi scenariile de acum? Demisia guvernului, alegeri anticipate, așa cum a fost în 2003, sau există alte scenarii? Care sunt cele mai realiste?

Gela Vasadze: Este clar că trebuie să fie convocate noi alegeri, iar responsabilitatea trebuie să fie asumată de instituția președintelui.

Constantin Uzdriș: Știm că partidul "Visul Georgian" a început deja pregătirile pentru alegerile unui nou președinte. Nu va duce alegerea unui nou președinte în Parlament la o nouă escaladare a acestei crize?

Gela Vasadze: Fără îndoială, va duce la aceasta, pentru că deja s-a declarat că se consideră Parlamentul ilegitim, iar un Parlament ilegitim poate alege doar un președinte ilegitim.

Constantin Uzdriș: Care sunt șansele actualului președinte pentru un viitor politic? Poate va crea un partid sau va adera la vreun partid dintre cele opoziționiste?

Gela Vasadze: Pentru început, ea (președintele n.r.) trebuie cel puțin să își îndeplinească misiunea istorică și să obțină noi alegeri. După aceea, vom vedea.

Constantin Uzdriș: Gela, vă mulțumesc pentru acest interviu. Vă dorim pace în primul rând pentru Georgia și pace nouă tuturor.

Gela Vasadze: Și eu vă mulțumesc!

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md