Oleg Serebrian: Chișinăul va găsi o soluție pentru a rezolva criza energetică din regiunea transnistreană în următoarele zece zile

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Autoritățile de la Chișinău vor găsi o soluție pentru a rezolva criza energetică din regiunea transnistreană în următoarele zece zile. Declarația a fost făcută de vicepremierul Oleg Serebrian la o emisiune de la TV8.
20.1.2025 8:00
20.1.2025 10:33
Deschide md
Politic

Oficialul a precizat că o soluție ar fi utilizarea cărbunelui propus de Ucraina pentru producerea energie electrice și generatoarele pe care malul drept le-ar putea oferi instituțiile publice din Transnistria.

Noi vrem să vedem că Gazpromul deschide robinetul și gazul natural merge spre regiunea transnistreană. Se vorbește acum despre un gaz umanitar care rămâne neclar pentru noi, care este subtextul juridic al acestei noțiuni. Eu sper cel puțin că pe palierul energiei electrice o soluție va fi găsită în următoarele zece zile pentru că resursele pe care ei le au se apropie de sfârșit. Cea mai îndemână este folosirea cărbunelui, alte soluții sunt generatoarele pe care avem posibilitatea să le oferim pentru instituțiile publice și combustibil pentru ele. Asta însă nu rezolvă problema locuințelor”, a spus Oleg Serebrian.

Întrebat dacă autoritățile de la Chișinău vor  permite companiei din regiunea transnistreană Natural Gaz să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, Oleg Serebrian a spus că „nu este nici o șansă, răspunsul fiind dat de instituțiile competente.

„Nu eu sunt decident în acest sens. Doar Moldovagaz poate să o facă. Este un contract care trebuie respectat”.

Amintim, companiile Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz - companie afiliată concernului rus „Gazprom”, au încheiat marți, 14 ianuarie, un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană. Gazele naturale ar urma să fie procurate de pe bursele europene, ceea ce înseamnă că Tiraspolul va trebui să achite în premieră prețul deplin pentru gaze.

Potrivit Kommersant, gazul livrat în regiunea transnistreană ar urma să fie cumpărat de pe piața europeană prin intermediul unei companii-partenere, iar costurile, estimate la aproximativ 164 de milioane de dolari pentru perioada ianuarie-aprilie, să fie acoperite din bugetul Federației Ruse. Astfel ar putea fi evitate rutele complicate precum „Turkish Stream” sau Transbalcanic, care necesită acorduri suplimentare cu mai multe state.

De menționat că Gazprom a oprit la 1 ianuarie 2025 livrările de gaze către Republica Moldova, destinate regiunii transnistrene.

DESCHIDE și: Contradicții pe problema livrării gazelor în regiunea transnistreană

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md