Ungaria pune din nou presiune și vrea să scoată opt persoane de sub sancțiunile introduse de UE împotriva Rusiei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Ungaria vrea să scoată opt persoane de pe lista de sancțiuni UE împotriva Rusiei și să primească noi garanții cu privire la discuțiile privind tranzitul gazului prin Ucraina înainte de a accepta reînnoirea măsurilor punitive, au declarat diplomați ai blocului comunitar pentru Reuters.
25.2.2025 19:11
25.2.2025 19:11
Deschide md
Externe

Sancțiunile introduse de UE împotriva Rusiei în contextul războiului dezlănțuit de Moscova în Ucraina trebuie reînnoite la fiecare șase luni prin votul unanim al statelor membre, iar Budapesta s-a folosit adesea de aceste momente ca prilej de negociere, scrie HotNews.ro.

Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a declarat, luni, într-o postare pe Facebook, că Budapesta „nu va fi de acord cu graba” cu extinderea sancțiunilor asupra indivizilor.

Sancțiunile pe care le-a implementat UE se împart în două cadre diferite, care trebuie reînnoite la momente diferite și ele. Unul se referă la măsurile economice, iar celălalt este în esență o listă cu 2.400 de persoane și entități supuse înghețării de bunuri și interdicțiilor de călătorie.

Diplomații au refuzat să dezvăluie numele persoanelor pe care dorește Ungaria să le scoată de pe lista sancțiunilor, dat fiind caracterul confidențial al discuțiilor.

Reprezentanța permanentă a Ungariei la UE nu a comentat subiectul.

Budapesta, care a menținut legături strânse cu Moscova în timpul războiului, a blocat în ianuarie reînnoirea sancțiunilor economice, care de această dată vizau și activele băncii centrale din Moscova. S-a ajuns la un acord după decizia Comisiei Europene de a include Ungaria în discuțiile referitoare la reluarea tranzitului de gaze către UE prin Ucraina.

Fluxul de gaz rusesc via Ucraina a fost oprit la 1 ianuarie, când a expirat contractul de tranzit pe care îl aveau autoritățile ucrainene cu Gazprom, gigantul statului rus din sectorul energiei.

Szijjarto a acuzat Comisia Europeană, luni, că nu și-a respectat angajamentul, întrucât Budapesta nu a fost invitată să participe la reuniunea dintre Slovacia și Ucraina.

Comisia a spus că intenționează să includă Ungaria în discuții.

„Această întâlnire a fost planificată în acest format. Comisia rămâne pregătită să asocieze Ungaria pentru a discuta despre sursele alternative de aprovizionare și rutele către Europa”, a declarat un purtător de cuvânt.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md