Sistemul de încălzire centralizată a peste 1600 de blocuri din Chișinău va fi modernizat. Acordul de împrumut, ratificat de Guvern

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Peste 1600 de blocuri din Chișinău vor trece la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic, iar contorizarea va fi efectuată individual. Ca urmare, consumatorii din aceste blocuri vor avea posibilitatea de a conecta și deconectat încălzirea în apartamente și vor putea regla în mod independent consumul de energie.
15.1.2025 12:18
15.1.2025 12:20
Deschide md
Social

Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”, transmite IPN.

Constantin Borosan, secretarul de stat al Ministerului Energiei, a declarat că această inițiativă reprezintă un pas decisiv în îmbunătățirea infrastructurii de termoficare a capitalei fiind o decizie strategică care va aduce beneficii economice, sociale și de mediu pe termen lung.

Potrivit lui, proiectul prevede o modernizare radicală a sistemului de termoficare din Chișinău, prin instalarea a 2510 de puncte termice individuale, trecerea a 1665 de blocuri de locuință la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic. Vor fi realizate 57 de proiecte pilot de termoizolare a blocurilor selectate. Vor fi reabilitate rețelele termice și vor fi construite două stații de pompare.

„Scopul este nu doar creșterea eficienței energetice, ci și îmbunătățirea confortului cetățenilor prin implementarea contorizării individuale care va permite fiecărui consumator o gestionare mai eficientă a resurselor în funcție de necesitățile proprii”, a precizat Constantin Borosan.

Acordul urmărește contractarea a 143,5 milioane de euro, suma reprezentând aproximativ 44% din finanțarea necesară pentru proiect. Cofinanțarea proiectului va fi asigurată printr-un împrumut de 143,5 milioane de euro (aproximativ 44%), de la Banca Europeană de Investiții, iar restul sumei va fi completat de două granturi: 24,5 milioane de euro (aproximativ 7,5%) din partea Programului de Investiții de Vecinătate al Uniunii Europene și 15 milioane de euro (aproximativ 4,5%) din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est. Valoarea totală a proiectului este estimată la 326 de milioane de euro.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md