Siria // Bashar al-Assad neagă că a „premeditat” fuga din ţară şi îi numeşte terorişti pe noii conducători
„În niciun moment în timpul acestor evenimente nu am luatîn considerare să mă retrag sau să caut un refugiu, iar o astfel de propunerenu a fost lansată de nicio persoană sau parte implicată”, a declarat Basharal-Assad într-un comunicat, a cărui autenticitate nu a putut fi verificată, depe canalul de Telegram al peşedinţiei siriene, relatează Agerpres.
„Plecarea mea din Siria nu a fost nici premeditată şi nicinu a avut loc în ultimele ore ale bătăliei, contrar anumitor afirmaţii”, aadăugat Bashar al-Assad, care a venit la putere în anul 2000, după moarteatatălui său.
Mai mulţi înalţi responsabili sirieni au declarat pentruAFP că Bashar al-Assad a fugit fără a-şi anunţa membrii familiei sau pe cei maiapropiaţi colaboratori în noaptea de 7 spre 8 decembrie, în timpul căderiicapitalei în mâinile coaliţiei rebele conduse de islamişti radicali.
„Dimpotrivă, am rămas la Damasc, făcându-mi datoria pânăduminică, 8 decembrie, la răsăritul soarelui”, a declarat el în prima sadeclaraţie după ce a fost înlăturat de la putere.
El a afirmat că baza rusă de la Hmeimim, de pe coastamediteraneeană, în care se refugiase, a fost atacată cu drone „în timp cesituaţia din teren continua să se deterioreze”.
„Fără niciun mijloc viabil de a părăsi baza, Moscova acerut (...) o evacuare imediată spre Rusia duminică seara, pe 8 decembrie”, aadăugat Bashar al-Assad, afirmând că Siria era atunci „în mâinile teroriştilor”.
Bashar al-Assad a condus ţara din 2000, fugind din Siriadupă ce o coaliţie a rebelilor condusă de gruparea radicală islamistă HayatTahrir al-Sham (HTS) a cucerit Damascul.
Fosta ramură siriană a Al-Qaeda, HTS, care afirmă că arupt legăturile cu jihadismul, continuă să fie clasificată drept „teroristă” demai multe capitale occidentale, între care şi Washington.
Însă duminică, SUA au afirmat că au stabilit un „contactdirect” cu noua putere de la Damasc.
Războiul din Siria, declanşat în 2011 de reprimareasângeroasă de către regimul Assad a manifestaţiilor prodemocratice, s-a soldatcu peste o jumătate de milion de morţi, a devastat ţara şi a împins la exilcirca şase milioane de sirieni, respectiv un sfert din populaţie.