„România va fi parte a Rusiei”. Reacție dură a României după o postare pe un cont de X atribuit ideologului lui Putin, Alexandr Dughin: „Nu vrem să alimentăm bestia”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Alexandr Dughin este ideologul de frunte al lui Putin și cel care a salutat intrarea în turul 2 a lui Călin Georgescu. Contul de X pe care a apărut postarea poartă numele și fotografia lui Dughin, dar nu este asumat oficial. Purtătorul de cuvânt al MAE i-a dat un răspuns dur.
3.12.2024 9:20
4.12.2024 9:58
Deschide md
Externe

Întrebat de HotNews de ce a reacționat deși contul nu e asumat de Dughin, Andrei Țărnea, șeful Comunicării la MAE, a spus că: „Am vrea să punem capăt unei afirmații toxice. Nu voiam să las fără răspuns”.

„Unde pot fugi din SUA  progresiştii şi elita democraţilor? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruşi. Sau Moldova? Va face parte din România în curând. Dar România va fi parte a Rusiei”, a apărut luni seara pe un cont de X atribuit lui Dughin. Acest cont nu a fost confirmat sau infirmat ca fiind al omului care are un rol esențial în fondarea sistemului statal de gândire al regimului Putin. Ideile lui Dughin au anticipat atacarea Ucrainei.

Tot luni seara, purtătorul de cuvânt al MAE din România, Andrei Țărnea, a dat replica printr-o postare pe X.

„Atât de previzibil! Odată ce românii şi-au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii ieri, ni se reaminteşte că Rusia nu recunoaşte Unirea. A făcut acest lucru doar cu mare reţinere, sub efectul combinat al voinţei suverane româneşti şi al presiunii puterilor occidentale. Acelaşi lucru va face Rusia să eşueze din nou”, se arată în postare.

Întrebat de HotNews dacă acel cont de pe X este într-adevăr al ideologului rus, Andrei Țărnea a spus că deși au existat discuții pe această temă, nu s-a stabilit dacă „este contul său este unul al unui trol”. L-am întrebat pe Țărnea cum explică MAE răspunsul către un cont neasumat.

„Este folosit ca un băț prin gard”

„Noi nu am răspuns niciodată unor astfel de afirmații, dar acum este folosit ca un băț prin gard. Motivul pentru care am ales să postez a fost pentru că postarea a ajuns să fie răspândită pe rețele de socializare din România”, a spus Andrei Țărnea.

El mai spune că „indiferent dacă era real sau nu, nu pentru că am vrea să avem un dialog de un fel, am vrea să punem capăt unei afirmații toxice. Nu voiam să las fără răspuns. Interesul este de a nu alimenta bestia”.

Țărnea afirmă că și „dacă ar fi un post cât se poate de oficial, el nu are nicio calitate în Rusia”. „Medvedev (n.r. vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei)  măcar are o funcție în statul rus”, adaugă el.

Dughin și Călin Georgescu

Dughin, de data asta în carne și oase, a intervenit în spațiul rus după primul tur al alegerilor prezidențiale. Antena 3 CNN a difuzat un interviu al lui, oferit în Rusia. În el, Dughin construia ideea că apariția lui Călin Georgescu și probabilitatea ca el să devină președintele României este bună nu doar pentru că ”Georgescu este favorabil Rusiei”. Mai există un motiv. Dughin îl descrie pe Georgescu drept un adversar al progresismului.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a scris, marți, într-un articol publicat pe Spot Media că exact mutarea discuției de acum din România într-una despre progresism versus conservatorism este narativul Rusiei.

În realitate, susține profesorul de la Universitatea București, Marian Zulean, asistăm nu la o luptă între progresism și conservatorism cum vor Dughin sau Călin Georgescu să pară, ci la o luptă între fapte și minciuni, între regres de gândire și modernitate, luptă purtată însă într-un moment în care ideologia lui Dughin a devenit armă. „Din punct de vedere operațional, Putin folosește naționalismul bombastic și pretinde că apără națiunea rusă de amenințări externe, spune Aurel Braun”, scrie Zulean în Contributors.

Potrivit profesorului de la Universitatea București, Călin Georgescu se bazează în România pe tactica de răspîndire a „realismului magic”, exact cea folosită de Dughin în Rusia

„Astfel, în loc de politici publice sau de soluții la problemele comunităților, Călin Georgescu propune 430 de afirmații, grupate în categorii, precum: despre apă și energia vieții; despre spiritualitate și misticism; despre vaccinare și manipularea omenirii; despre satul românesc și tradițiile strămoșești; despre România ca far al lumii; despre România și misiunea sa cosmică etc. Aceste mesaje sunt, evident, din categoria realismului magic”, susține profesorul.

Zulean susține că mișcarea extremistă din România, care se va alinia la gândirea lui Georgescu, va folosi acest tip de campanie pentru a câștiga puterea politică nu prin soluții, ci prin mesianism. Prostia și minciuna, astfel transformate în program politic de ură, sunt adevăratele riscuri la adresa națională, spune profesorul Zulean, scrie HotNews.ro.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md