Băncile din Europa simt presiunea măsurilor lui Donald Trump: „Adevărații concurenți de care ne temem sunt băncile americane”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
La Forumul Economic Mondial de la Davos, a apărut o nouă diviziune în domeniul bancar global: firmele care se bucură de sunetul regulilor eliminate la Washington și cele care ajung să-și facă griji că vor rămâne în urmă, scrie Bloomberg.
22.1.2025 10:48
22.1.2025 10:49
Deschide md
Externe

Directorii companiilor americane și europene au folosit întâlnirea anuală din stațiunea montană elvețiană pentru a discuta despre abordarea noii administrații americane cu privire la „dereglementare”, scrie Digi24.RO.

„E de așteptat ca SUA să fie cu mult înaintea Europei în ceea ce privește faptul că sunt mai puțin reglementate și, având în vedere că băncile americane operează în Europa, asta ne va pune într-un dezavantaj competitiv”, a spus directorul executiv al UniCredit SpA, Andrea Orcel. Atunci când luptă pentru afaceri în țări precum Germania, UniCredit nu consideră că alți creditori din regiune sunt egali, a spus el. „Adevărații concurenți de care ne temem sunt băncile americane.”

Avertismentele emise de Orcel din Elveția vin la doar o zi după ce Trump a reintrat la Casa Albă cu intenția de a reduce birocrația și a stimula creșterea economică. De la preluarea mandatului, el a emis diverse ordine executive într-un efort rapid de a-și îndeplini promisiunea.

Echipa Trump creează un „mediu foarte pro-business”, a declarat Mary Erdoes, șeful diviziei de gestionare a activelor și averii a JPMorgan Chase & Co. „Sperăm că asta ne va menține înaintea altor guverne din lume”.

Potențialul impuls pentru băncile americane ar putea extinde disparitatea față de băncile europene, care crește de peste un deceniu. Îngrijorarea este acum că creșterea stagnată a UE va afecta și mai mult perspectivele creditorilor din regiune.

„Nu există nicio îndoială în mintea mea că Europa are nevoie de un semnal de alarmă cu privire la reglementare”, a spus Philipp Hildebrand, vicepreședintele BlackRock Inc. „Asta nu înseamnă că dereglementați și vă pregătiți pentru următoarea criză financiară, dar trebuie să țineți cont de competitivitate.”

Aplicarea regulilor de capital Basel III

Un accent mare pentru băncile europene va fi în jurul punerii în aplicare a regulilor de capital cunoscute sub numele de Basel III. Inițial programată pentru sosire în acest an, diferite jurisdicții au început să amâne data de începere.

Băncile din întreaga lume susțin că cerințele de capital mai mari le limitează capacitatea de a acorda credite companiilor și gospodăriilor, deși standardele mai stricte le diminuează în primul rând rezervele pentru dividende ale acționarilor și răscumpărări de acțiuni.

SUA nu au anunțat încă planuri pentru adoptarea următoarei etape a reglementărilor de la Basel, după ce o propunere din 2023 a autorităților de reglementare a țării a fost întâmpinată cu o respingere intensă din partea industriei bancare. În timp ce organismele de pază au dezvăluit o propunere mai atenuată la sfârșitul anului trecut, ele nu au precizat când se așteaptă ca băncile să respecte noile reguli.

Acest lucru a lăsat multe țări din întreaga lume să ghicească când sau dacă SUA vor merge vreodată înainte cu propunerea. Deja, Banca Angliei a amânat cu un an adoptarea Basel III , invocând „incertitudinea actuală cu privire la momentul” standardelor din SUA. Uniunea Europeană a respins, de asemenea, punerea în aplicare a unor părți din Basel, deși unele dintre reguli sunt deja în vigoare. De asemenea, se mișcă într-un ritm glacial cu privire la alte măsuri pentru a stimula industria financiară: o piață unică mult așteptată pentru finanțare rămâne la câțiva ani distanță, în timp ce barierele naționale în calea fuziunilor și achizițiilor înseamnă că sectorul este încă fragmentat și mai puțin profitabil decât cel al omologilor americani.

Şeful Commerzbank AG, Bettina Orlopp – a cărei bancă este urmărită de UniCredit pentru o preluare care ar zgudui piaţa germană – a declarat că există semne binevenite că Bruxellesul este dispus să simplifice o parte din regulamentul bancar al UE, în lumina schimbării abordării SUA. „Solicităm regândirea și reconsiderarea cel puțin a implementării ulterioare” a regulilor de capital de la Basel, a spus Orlopp. „Credem că UE trebuie să ia în considerare și ajustarea planurilor, având în vedere ceea ce fac SUA și Marea Britanie.”

Beneficii regionale

Dacă promisiunea de dereglementare va impulsiona economia SUA, unele firme europene cu operațiuni mari în țară vor avea motive de optimism, inclusiv UBS Group AG .

„Evaluarea reală, adevărată și sinceră este că noua administrație este puțin probabil să instituie noi reglementări, ceea ce, pentru industria bancară este deja o realizare”, a declarat CEO-ul Sergio Ermotti într-un interviu cu editorul șef al știrilor Bloomberg, John Micklethwait.

„Sperăm că vom vedea o oarecare simplificare în ceea ce privește evitarea suprapunerii sarcinilor de către diferite agenții din SUA, aceasta ar fi o mișcare binevenită”, a spus Ermotti.

„Nu cred, sincer, că ar trebui să avem o cantitate mare de dereglementare pentru băncile mai mari.” CEO-ul UBS se confruntă cu propria bătălie acasă, în Elveția, în timp ce guvernul țării continuă cu planurile de a ridica cerințele de capital pe fondul noii dimensiuni și complexități ale băncii, după preluarea Credit Suisse în 2023.

Ermotti a susținut că regulile mai stricte ar putea afecta competitivitatea țării ca centru financiar major, dar, în același timp, a spus că contextul de reglementare elvețian ajută la diferențierea băncii sale de celelalte.

„Vrem să continuăm să avem succes în operațiunile din Elveția”, a afirmat el. „Ne vom susține cauza până în ultimul minut pentru a ne asigura că oamenii înțeleg nu numai riscurile pe care le putem prezenta, ci și beneficiile pe care le creăm pentru țară.”

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md