R. Moldova va coopera cu Polonia în domeniul eficienței energetice. Un memorandum a fost semnat la Chișinău

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Economic
Eficiența energetică a clădirilor și procesul de decarbonizare sunt principalele domenii de cooperare dintre R. Moldova și Polonia prevăzute de memorandumul semnat astăzi la Chișinău. Potrivit Ministerului Energiei, memorandumul mai prevede schimb de bune practici, soluții legislative și modele de afaceri.
18.11.2024 14:22
18.11.2024 14:22
Deschide md
Economic

Memorandumul de cooperare din R. Moldova și Polonia a fost semnat în cadrul Forumului de afaceri Moldova-Polonia, care se desfășoară la Chișinău.

În cadrul ceremoniei de semnare, ministrul Victor Parlicov a subliniat că Memorandumul va contribui la atragerea a noi investiții în sectorul clădirilor, prin urmare va avea un impact asupra dezvoltării economice a întregii țări, consolidând în același timp cooperarea strategică în domenii de interes comun. Documentul presupune consolidarea cooperării în tranziția energetică, concentrându-se pe eficiența energetică a clădirilor și procesul de decarbonizare pentru a sprijini integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană.

Lucrurile din regiunea noastră evoluează foarte rapid și sectorul energetic este unul dintre cele mai dinamice în această privință. Noi am depășit momentul în care discutam despre gestionarea crizelor, acum ne concentrăm pe o dezvoltare în întreg sector. Astăzi suntem într-un proces amplu de liberalizare și creare a piețelor care oferă foarte multe oportunități de afaceri”, a declarat Victor Parlicov în debutul evenimentului.

Potrivit Ministerului Energiei, în R. Moldova, sectorul clădirilor este cel mai mare consumator de energie, acestuia revenindu-i aproape 50% din consumul final de energie, iar un sfert din această energie se pierde din cauza eficienței energetice scăzute. Investițiile în acest domeniu vor aduce beneficii concrete, prin îmbunătățirea confortului termic și reducerea facturilor pentru cetățeni, demonstrând astfel avantajele integrării în Uniunea Europeană.

Sistemele centralizate de încălzire din Moldova, din punct de vedere al parametrilor tehnici, sunt unele dintre cele mai eficiente.  Doar că acest lucru nu este resimțit la nivel de consumator, din cauză că sistemele de distribuție a agentului termic în interiorul blocurilor nu au fost încă modernizate, iar blocurile au o eficiență energetică scăzută. Astfel, obiectivul nostru este de a crea condiții mai bune și a mări confortul termic al consumatorilor. Pentru modernizarea blocurilor locative și investiții în eficiență energetică cu suportul partenerilor de dezvoltare, doar în Chișinău avem o finanțare atribuită de peste 300 mln de euro”, a spus Victor Parlicov.

R. Moldova și-a asumat obiectivul de a eficientiza energetic anual 3% din suprafața clădirilor.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md