R. Moldova, ținta unor noi amenințări cu războiul. Rusia consideră Transnistria drept teritoriul său și promite că-l va apăra
Zaharova a acuzat că autoritățile de la Chișinău ar fi încurajate de NATO și UE să folosească criza energetică din regiunea transnistreană, provocată tot de Rusia, pentru a soluționa prin forță diferendul.
”Rusia va reacţiona în mod corespunzător la orice provocări şi va asigura protecţia cetăţenilor săi, contingentului de menţinere a păcii, militarilor din grupul operativ al trupelor ruse şi depozitelor militare din localitatea Cobasna din Transnistria. Orice acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității vor fi tratate, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse” a spus reprezentanta diplomaţiei ruse.
Rusia menţine Transnistria un contingent de circa 1.500 de soldaţi într-o misiune declarată de menţinere a păcii, după războiul din anul 1992, şi controlează depozitul de la Cobasna, unde sunt stocate circa 20.000 de tone de muniţii.
Într-o rezoluţie adoptată cu largă majoritate în luna octombrie, Parlamentul European a condamnat activităţile rău-voitoare, amestecul şi operaţiunile hibride ale Federaţiei Ruse, oligarhilor pro-ruşi şi actorilor locali sponsorizaţi de Rusia menite să submineze procesul electoral, securitatea, suveranitatea şi fundaţiile democratice ale Republicii Moldova.
De asemenea, eurodeputații şi-au reluat apelul către autorităţile ruse de a respecta independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi de a pune capăt provocărilor şi tentativelor de destabilizare a ţării şi de subminare a ordinii constituţionale şi a instituţiilor democratice.
Parlamentul European i-a solicitat Rusiei să respecte independenţa Republicii Moldova, să înceteze destabilizările şi să-și retragă forţele militare. În plus, acesta reiterează apelurile anterioare pentru distrugerea tuturor muniţiilor depozitate în comuna Cobasna.
Amintim că autoritățile de la Chișinău au decretat stare de urgență energetică, iar regimul separatist de la Tiraspol stare de urgență economică, din cauza lipsei garanțiilor că Gazprom va continua să livreze gaze naturale în regiunea secesionistă.