Primul cluster în procesul de negocieri ar urma să fie deschis în aprilie

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Bruxelles-ul analizează progresul Republicii Moldova în politicile din domeniul concurenței. Acest exercițiu are ca scop să verifice în ce măsura legislația și practica de aplicare a acestei legislații este conformă cu regulile existente în Uniunea Europeană. Ca urmare, în luna aprilie ar putea fi deschis primul cluster în procesul de negocieri, transmite IPN.
21.1.2025 21:20
21.1.2025 21:20
Deschide md
Politic

Oficialii europeni susțin că Republica Moldova face progrese în procesul de aderare. „Verificăm legislația, regulile, ceea ce numim noi fundamente, cum funcționează legea, care sunt achizițiile publice. Voi ați arătat că nu doar înțelegeți modul în care sunt elaborate normele europene, dar ați adaptat legislația foarte rapid pentru a vă alinia la regulile noastre”, a menționat Marc Jorna, expert al Comisiei Europene.

Potrivit lui, în aprilie se preconizează o conferință interguvernamentală cu ambele părți, unde va fi deschis oficial primul cluster în procesul de negocieri.

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a menționat că 161 de acte ale Uniunii Europe în domeniul concurenței urmează să se regăsească și în practicile Republicii Moldova. Moldova mai are mult de muncit însă la acest Capitol în următorii ani.

Potrivit lui Gherasimov, rolul Guvernului este să pregătească economia țării pentru momentul aderării.

„Mai mult de 60% din exporturi merg pe piața unică europeană ceea ce dă dovadă de faptul că antreprenorii noștri, companiile noastre deja sunt concurențiale și pot oferi aceleași standarde, aceeași calitate ca și companiile din statele membre ale UE. În următorii ani urmează să muncim și mai mult ca să ne asigurăm că toate companiile vor putea face față concurenței de pe piața unică”, a menționat, Cristina Gherasimov.

Reprezentanții Consiliului Concurenței, dar și mediului de afaceri din Republica Moldova susțin că acest fapt va oferi mai multe oportunități de dezvoltare companiilor din Republica Moldova.

„Consiliul Concurenței, ca autoritate care aplică aceste reguli practice în Republica Moldova, este destul de bine pregătit ca să facă acest lucru în conformitate cu standardele existente în UE. Provocarea principală este capacitatea noastră instituțională și limitările noastre la resursele pe care le avem. Aici avem foarte multe lucruri care trebuie îmbunătățite: personalul calificat, resursele necesare ca să aplicăm aceste reguli atât corect cât și eficient”, a menționat Alexandru Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței.

„Rolul businessului va fi unul foarte importat pentru că, pe deoparte, vrem beneficiile aderării la Uniunea Europeană în perioade tranzitorii, dar și vrem anumite facilități ca să profităm la maximum, fără a avea costuri suplimentare, cel puțin în perioada de tranziție. Ne dorim ca Moldova să negocieze condiții cât mai preferențiale de aderare”, a menționat Vasile Tofan, reprezentant mediului de afaceri.

Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova, la data 23 iunie 2022, statut de țară candidat. Iar la 14 decembrie 2023, s-a decis începerea negocierilor de aderare.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md