Peste 284 de prestatori de asistență medicală primară, contractați pentru 2025

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Pentru asigurarea accesului populației la serviciile medicului de familie și ale echipei sale au fost contractați peste 284 de prestatori de asistență medicală primară. Mijloacele financiare prevăzute prin Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2025 pentru acest tip de asistență depășesc 3,4 miliarde de lei, transmite IPN.
16.1.2025 19:35
16.1.2025 19:35
Deschide md
Social

În cadrul unei conferințe de presă la Compania Națională de Asigurări în Medicină, șefa Direcției contractarea prestatorilor de servicii medicale, Nina Onofrei, a menționat că pentru anul acesta a fost alocată suplimentar o sumă de peste 600 de milioane de lei pentru servicii sau investigații paraclinice, cum ar fi analize de laborator sau alte servicii prestate la trimiterea medicului de familie. Șefa direcției a subliniat că este o sumă alocată pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova aflat pe lista medicului de familie, îndemnând pacienții să vină cel puțin o dată în an la medicul de familie pentru investigații sau consultații de rutină.

Mai mult de 1,6 miliarde de lei (10,4% din fondul de bază) au fost prevăzuți pentru asistența medicală oferită la nivel de ambulatoriu, adică fără spitalizare. Pentru valorificarea acestei sume, CNAM a încheiat contracte cu peste 120 de prestatori, dintre care aproape jumătate oferă asistență stomatologică.

Nina Onofrei a menționat că inclusiv în asistența medicală oferită la nivel de ambulatoriu peste 200 de milioane de lei au fost alocate suplimentar pentru investigații paraclinice, astfel sporind accesul persoanelor la analizele necesare de realizat în contextul diagnosticului. „Ca și în anii precedenți, avem servicii acoperite de dializă. Am procurat în acest an servicii de dializă astfel încât să ne ajungă pentru toți pacienții dependenți de ele”, a adăugat șefa direcției.

Pe lângă serviciile prestate de medicii specialiști, la nivel de ambulatoriu au fost procurate peste 15 de mii de servicii de radioterapie în sumă de 9,6 milioane de lei, prestate de Institutul Oncologic, precum și aproape 100 de mii ședințe de dializă, în valoare de 211 milioane de lei.

Directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a menționat că pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale a fost alocată suma de peste un miliard 200 de milioane de lei. În prezent, sunt 171 de denumiri comune internaționale de medicamente, mai exact 1300 de denumiri comerciale de medicamente compensate de CNAM pentru populația Republicii Moldova și peste 50 de modele de dispozitive medicale.

Ion Dodon a precizat că medicamentele compensate sunt pentru mai multe maladii, cele mai numeroase fiind din domeniul bolilor cardiovasculare, maladiilor sistemului nervos și celor endocrine. Printre dispozitivele compensate se numără ace, seringi, teste și lanțete pentru persoanele cu diabet. În listă vor fi incluși senzori de glicemie. Iar în ceea ce privește medicamentele, la companie se află mai multe dosare în acest sens, a concretizat directorul CNAM.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md