Cine de la cine se inspiră? Dodon repetă narațiunile Kremlinului: Alegerile nu au fost corecte
În cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat că scrutinul din 3 noiembrie nu a fost nici democratic, nici corecte, iar Maia Sandu nu este președintele țării sale, întrucât populația care locuiește pe teritoriul R. Moldova este majoritar împotriva ei. Coincidență sau ba, la scurt timp după încheierea conferinței lui Peskov, Dodon repeta, într-o postare pe pagina sa de Facebook, aceleași falsuri lansate de la Moscova.
”Maia Sandu nu este președintele țării sale, pentru că în Moldova majoritatea a votat nu pentru ea. Faptul că mii de cetățeni moldoveni care locuiesc peste hotare nu au avut posibilitatea să voteze la alegerile prezidențiale nu a putut să nu aibă un impact asupra rezultatelor” a declarat Peskov.
”Candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, este președintele ales de majoritatea cetățenilor care locuiesc aici, acasă, în Republica Moldova. El este președintele ales în țară. În timp ce Maia Sandu a obținut o victorie doar în cifre și numai cu suport din afara țării. Ea este aleasa Diasporei, fiind respinsă de cetățenii care au trăit nemijlocit patru ani sub guvernarea ei, care au suferit sub guvernarea ei” scria, în paralel, Dodon pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, atât portavocea Kremlinului, cât și omul Rusiei la Chișinău, cunoscut și sub pseudonimul Kremlinovici, pe care și-l atribuise în trecut în discuțiile pe care le avea cu FSB, au acuzat Chișinăul de anumite abuzuri asupra opoziției, care ar fi dus la vicierea rezultatelor scrutinului.
”Opoziția moldovenească este supusă unor atacuri ilegale, aresturi. Acest fapt reprezintă o manifestare a liniei nedemocratice adoptate de autoritățile de la Chișinău. Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte” declara Peskov.
”Maia Sandu a obținut un rezultat forțat, prin abuzuri, încălcări, amenințări, sperietori și utilizare dictatorială a resurselor și instituțiilor statului. Este un rezultat care pune la îndoială legitimitatea Maiei Sandu ca președinte. O țară întreagă a înțeles că pentru ea scopul personal scuză mijloacele, iar fără de aceste mijloace antidemocratice, Maia Sandu ar fi pierdut alegerile cu un scor categoric. Guvernarea a fraudat și, inevitabil, va plăti politic și juridic pentru aceste fraude” repeta Dodon.
Maia Sandu a învins în turul II al alegerilor prezidențiale, desfășurate duminică, acumulând peste 55% sută în cadrul unui scrutin marcat de o ofensivă fără precedent a Rusiei, care a utilizat întregul arsenal al războiului hibrid, inclusiv grupările criminale, dezinformarea, propaganda, cumpărarea voturilor, etc, pentru a deturna parcursul european al R. Moldova.