O poveste incredibilă din SUA. Cristina Bălan, inginerul de origine română concediat de la Tesla, a câştigat în instanţă procesul

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Cristina Bălan, inginerul de origine română care a fost dat afară de miliardarul Elon Musk de la Tesla, în 2014, după ce a semnalat anumite probleme de design care puteau afecta frânarea maşinii, a câştigat în instanţă un proces împotriva fostului ei angajator, arată un articol BBC.
19.4.2025 9:00
19.4.2025 9:00
Deschide md
Externe

Cristina Bălan a susţinut că era îngrijorată de faptul că mochetele se curbau sub unele pedale la modelele Tesla, creând un pericol pentru siguranţă. Managerii cărora le-a prezentat problema i-au respins îngrijorările, au devenit ostili, iar în cele din urmă ea şi-a pierdut locul de muncă, transmite Ziarul Financiar.

Plângerea pentru defăimare împotriva Tesla părea să fi ajuns într-un punct mort după ce un judecător a confirmat o decizie de arbitraj care îi respingea cazul, însă un complet de judecători de apel din California a anulat această decizie în favoarea ei.

Cristina Bălan a declarat pentru BBC News că doreşte acum să-l confrunte pe Elon Musk şi Tesla într-un proces public. Tesla nu răspuns la solicitarea de a comenta decizia.

Sperăm să începem un nou proces şi să avem şansa de a-l confrunta pe Elon Musk în faţa unui juriu şi a unui judecător”, a declarat inginerul român.

Cristina Bălan a avut un rol important în cadrul Tesla, iniţialele ei fiind gravate pe bateriile din interiorul vehiculelor Model S.

Într-un interviu acordat anul trecut tot pentru BBC News, ea a spus că este hotărâtă să-şi dovedească nevinovăţia de dragul fiului ei.

Cristina Bălan a fost acuzată public de către Tesla că ar fi folosit resursele companiei pentru un „proiect secret”,  acuzaţii care echivalează cu delapidarea, o infracţiune conform legislaţiei americane, scrie BBC. Ea a negat constant acuzaţia şi a decis să deschidă un proces pentru defăimare împotriva companiei lui Elon Musk în 2019.

Ulterior, o instanţă de judecată a decis că dosarul ar trebui să fie supus arbitrajului, iar judecătorul a decis în favoarea Tesla şi a lui Musk, considerând că termenul de prescripţie prevăzut de legislaţia din California fusese depăşit. Tesla a dus cazul înapoi la o instanţă districtuală din California pentru a confirma decizia de arbitraj.

Cristina Bălan a făcut apel, iar judecătorii Curţii de Apel a SUA au decis în favoarea ei, stabilind că instanţa din California nu avea competenţa necesară pentru a emite o hotărâre. Judecătorii au ordonat anularea confirmării deciziei de arbitraj şi respingerea acţiunii de către instanţa districtuală din cauza lipsei de jurisdicţie.

Înainte să lucreze la Tesla, Cristina Bălan a lucrat  ca inginer la Boeing,  timp de 3 ani, la Meridian Lightweight Technologies pentru 2 ani şi la Honeywell Process Solutions pentru un an şi 7 luni.  În California, la Tesla a lucrat pentru pentru patru ani, din 2010 până în 2014, ca inginer de proiectare, iar din 2015 şi-a fondat propria companie de proiectare Tesseract Motors.  

În cadrul Tesla, aceasta a lucrat la proiectarea elementelor de interior şi module pentru baterii, pentru mai multe modele de automobile, cum ar fi interiorul portierelor de la Porsche Cayenne, modului bateriilor de pe Mercedes-Benz B-Class şi cel de pe Toyota Rav4 EV, dar şi la consola centrală a modelului Audi R8.

Cristina Balan a absolvit  cursurile Universităţii Transilvania din Braşov în 2002.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md